KORNATI – Projekt eko-edukacijske staze INHERIT

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 27.05.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

U Nacionalnom parku Kornati testirala se nova podmorska eko-edukacijska staza osmišljena kroz projekt INHERIT

 

Staza je financirana europskim novcem kroz projekt INHERIT u kojem sudjeluje 15 partnera iz 10 mediteranskih zemalja. Cilj je očuvanje i valorizacija prirodne baštine u obalnim i priobalnim destinacijama.

INHERIT-u je namjera: jačati tematske turističke rute. One pod morem također. Otkriti i očuvati se tako želi prirodna baština. Za to su Kornati savršeno mjesto.

Vođena tura podmorjem uz Škanj Veli trajat će najviše 20 minuta. Novost je ovo u ponudi Parka.

– Inače, to je rezervirano samo za autonomne ronioce s dozvolama. Ovo je prilika da i obični posjetitelji vidi ovaj svijet podmorja Kornata iz prve ruke, govori Šime Ježina, ravnatelj Nacionalnog parka Kornati.

A ono ostavlja bez riječi. Potvrdit će i oni koji poznaju njegov svaki pedalj. Ekološki osviješteni ronilac – takvog u Kornatima žele vidjeti voditelji projekta.

– Cilj projekta INHERIT su održive turističke strategije za očuvanje i valorizaciju prirodne baštine Mediterana, naglašava Ana Marija Vukčević, voditeljica projekta INHERIT, Ministarstvo turizma i sporta.

Prije zarona ronilački bonton ponovit će se dvaput!

– Nema diranja ničega pod morem. Instruktor će pomagati da se održi neutralna plovnost da niti dijelovima tijela niti dijelovima opreme ronioca utječe na podmorje, pokazuje Leo Lušić, instruktor u ronilačkom centru, Murter.

Jer štititi treba livade morske trave, prorijeđene sidrenjima: izvor života kornatskog, ali i jadranskog podmorja.

Sve služi za očuvanje staništa posidonije – što je da skratim mrjestilište ribe i to su pluća Kornata, to je budućnost, govori Šime Ježina, ravnatelj Nacionalnog parka Kornati.

 

 

__________
Izvor: more.slobodnadalmacija.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.