UŠTEDI ENERGIJU
February 3, 2022

KRAPANJ - Najkraća brodska veza na Jadranu

Brodovi su za otoke veza sa svijetom. Najkraća brodska linija na Jadranu ima samo 320 metara, toliko su udaljeni Brodarica i otok Krapanj

Svakodnevno, već pola stoljeća dvije obale na Jadranu povezuje brod Spužvar, koji tu udaljenost prijeđe za samo tri minute. Konope mu zimi odvezuju petnaest puta na dan, ljeti dva puta više. Otkako je 1972. prvi put porinut u more, Spužvar vozi na relaciji Krapanj-Brodarica, i jedino na njoj. Kopno i otok za koji se zna reći da je ravan kao daska dijeli 320 metara, put koji Spužvar prijeđe u tri minute, u čas, rekli bi mještani. A za Spužvara kažu – to je zjenica u oku - prenosi morski.hr

.
Brodu izgrađenom u našem hrvatskom brodogradilištu ime su dali Krapljani

– Zbog tradicije otoka Krapnja i onoga čime se Krapljani bave – kaže za HRT Roko Tanfara, vlasnik Muzeja spužvarstva i suvenirnice na Krapnju.

Linija je brodu Spužvar skrojena prema tamošnjim vjetrovima i maretama.

– Krapanj je vrlo poseban, ovdje svaki vjetar osjetite, ali za Spužvara to je mačji kašalj – kaže Spužvarov kapetan Renato Jaram.

Imati radno mjesto na kućnome pragu nema cijenu.

– Pet minuta mi je posao od kuće, to stvarno treba samo poželjeti, kaže Jaram.

Ploveći je ovo kroničar otočnog života.

.
Čvrsta veza u dobru i u zlu

– Godišnje preveze sedamdeset-osamdeset tisuća svijeta, a u udarnim mjesecima, u sedmom, osmom, jedno 15-20 tisuća – kaže član posade Joso Mučić.

Spužvar je čvrsta veza – i u dobru i u zlu.

– Možemo ih i u ponoć dignuti da nas prevezu, nedajbože, u potrebi. Jeste li čuli, najbolji ste na svijetu! – dovikuje dvočlanoj posadi Krapnjanka Dragica Curavić.

Ni bura ni jugo ne mogu mu ništa, a dani kad je ostao vezan, broje se na prste.

Dalibor Garma, predsjednik Mjesnog odbora Krapanj, kazao je u središnjem Dnevniku da u Krapnju fali radnih mjesta i ulaganja u mlade ljude.

– Imamo hotel na Krapnju, 50-ak apartmana, dobru klimu, ali je problem što mladi ovdje nemaju posla pa bi im trebalo stvoriti radna mjesta. Ulaganje u mlade sigurno je ulaganje u budućnost. Problem je što nemamo doktora ovdje. Ambulanta je obnovljena prije 3-4 godine, a otkad je počela epidemija COVID-a, doktor nema više vremena dolaziti ovdje, kazao je Garma.

Smatra da bi se turistička sezona mogla produžiti i na više od 100 dana kada bi se luka osposobila za prihvat još brodova.

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram