Kreće gradnja fotonaponskih elektrana na 4 javna objekta u Šibeniku

Objavio: Pokret Otoka - 03.02.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

U srijedu su gradonačelnik Šibenika, Željko Burić, i direktor tvrtke Elcor d.o.o., Petar Rudeš, zajedno potpisali ključni ugovor o radovima na implementaciji fotonaponskih elektrana u prostorijama Osnovne škole Juraj Dalmatinac.

Projekt obuhvaća četiri ključna javna mjesta u Šibeniku, uključujući zgradu gradske uprave, bazene Crnica te osnovne škole Vidici i Juraj Dalmatinac.

Vrijednost projekta procijenjena je na 260.000 eura, a grad Šibenik ostvaruje sufinanciranje iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Gradonačelnik Burić naglasio je kako je stvarna važnost ovog projekta u dugoročnim efektima, ističući povećanje kapaciteta za proizvodnju i korištenje energije iz obnovljivih izvora.

Izvor: Grad Šibenik

Različite lokacije će dobiti različite kapacitete fotonaponskih elektrana. Na zgradi bazena u Crnici planira se postavljanje najveće elektrane s kapacitetom od 180 kW, dok će osnovna škola Vidici dobiti elektranu od 50 kW, gradska uprava od 20 kW, a Osnovna škola Juraj Dalmatinac elektranu od 15 kW.

Sve projektne aktivnosti trebale bi biti realizirane do 8. lipnja 2024. godine

Projekt uključuje izradu glavnog projekta fotonaponske elektrane za svaku lokaciju, nabavu i ugradnju sustava i opreme te stručni nadzor. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika, Petar Mišura, izrazio je planove za buduće fotonaponske projekte na drugim gradskim lokacijama, ističući povoljne uvjete Šibenika za ovakve inicijative, s obzirom na visok broj sunčanih sati.

Grad Šibenik planira nastaviti s implementacijom sličnih projekata, uključujući lokacije poput Centra za nove tehnologije Trokut, OŠ Juraj Šižgorić te Sportske dvorane Baldekin. Ovi projekti ne samo da pridonose zaštiti okoliša već su i visoko isplativi, očekuje se da će se ulaganje isplatiti već unutar pet godina.

Izvor: ekovijesnik.hr

Foto: Grad Šibenik