Krenula izgradnja pete vjetroelektrane u Zadarskoj županiji

Objavio: Pokret Otoka - 29.01.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Tvrtka Professio Energia d.d. iz Zagreba, fokusirana na razvoj, primjenu i dugoročno upravljanje projektima OIE, započela je intenzivnije s izgradnjom pete vjetroelektrane u Zadarskoj županiji.

Projekt nazvan VE Otrić, smješten pored Gračaca, ima planiranu instaliranu snagu od 20 MW. Ova tvrtka već posjeduje vjetroelektrane Zadar 2, Zadar 3 i Zadar 6 ukupne instalirane snage od 45 MW, te je u procesu izgradnje vjetroelektrane Mazin 2 snage 20 MW, također u blizini Gračaca.

Dodatno, VE Otrić će također imati snagu od 20 MW.

Professio Energia je u vlasništvu hrvatskih mirovinskih fondova, uključujući Erste Plavi, PBZ Croatia Osiguranje i Croatia Osiguranje d.d., koje su preuzele udjele od tvrtke Dalekovod. Osim navedenih projekata, tvrtka je proširila svoj portfelj preuzimanjem udjela u tvrtkama RP Global Danilo i Vjetroelektrana Rudine. To je rezultiralo VE Velika Glava, VE Bubrig, VE Crni vrh i VE Rudine ukupne snage od oko 77 MW.

Navedene elektrane opskrbljuju više od 100 000 kućanstava u Hrvatskoj

Sve navedene vjetroelektrane, uključujući nove projekte, zajedno proizvode godišnje oko 320 GWh električne energije. Time se opskrbljuje više od sto tisuća kućanstava u Hrvatskoj i doprinosi se uštedi više od 50 tisuća tona emisija stakleničkih plinova.

Tvrtka je najavila ambiciozne planove za buduća ulaganja u greenfield projekte, trenutno razvijajući oko 200 MW novih projekata vjetroelektrana i solarnih elektrana.

Professio Energia je podnijela zahtjev Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja za provedbu postupka procjene utjecaja na okoliš vjetroelektrane Otrić, koja planira imati 19 vjetroagregata instalirane snage do 130 MW. Lokacija zahvata je na ličko-pounjskom pobrđu istočno od Gračaca. Pored VE Otrić, tvrtka razvija i druge projekte. To uključuje VE Breze kod Novog Vinodolskog snage 45 MW i vjetroelektranu Voštane snage 20 MW.

U kolovozu 2022., Professio Energia je objavila da je sklopila ugovor o otkupu električne energije (PPA) s Danskom Commodities za vjetroelektrane Zadar 2, Zadar 3 i Zadar 6, koje su se nalazile na području Zadarske županije. O

vaj potez je označio izlazak iz poticajnog sustava Hrvatskog operatora tržišta energije (HROTE) zbog povoljnih uvjeta na tržištu. Sve ove inicijative ukazuju na snažan angažman tvrtke u promicanju zelene energije i doprinosu zelenoj tranziciji u Hrvatskoj.

Izvor: Zadarski list

Foto: Photo by Gonz DDL on Unsplash