Krenula je Dolina vodika Sjeverni Jadran!

Objavio: Pokret Otoka - 02.10.2023. - Vrijeme čitanja: 3min

Prvi sastanak 37 projektnih partnera daje dobre temelje za šestogodišnji projekt

Partneri projekta Dolina vodika Sjeverni Jadran okupili su se ovaj tjedan u Portorožu na uvodnom sastanku. Projekt je službeno započeo 1. rujna i trajat će šest godina. Ključni cilj je stvaranje tržišta obnovljivog vodika, a u njemu sudjeluju Slovenija, Italija i Hrvatska. Dolina vodika je prekogranični europski projekt koji će trajati šest godina, tijekom kojih će ključni industrijski igrači iz sve tri zemlje razviti 17 pilot projekata za proizvodnju više od pet tisuća tona obnovljivog vodika godišnje.

Partnerstvo, kojem je Zajedničko poduzeće The Clean Hydrogen Partnership dodijelilo 25 milijuna eura, a vodi ga Holding Slovenske elektrarne, uključuje 37 organizacija: poduzeća, sveučilišta, institute i druge javne ustanove iz sve tri zemlje sudionice.

Projekt obuhvaća cijeli lanac vrijednosti korištenja obnovljivog vodika, od proizvodnje, skladištenja i distribucije do njegove konačne upotrebe u različitim sektorima. Posebno u industriji te kopnenom i pomorskom prometu. Sve navedeno poluga je ubrzanja prijelaza na obnovljive izvore energije u tri ciljana stupa: industriji te sektoru energetike i prometa. To su ujedno i glavni razlozi zašto je sjevernojadranska Dolina vodika dobila pečat izvrsnosti koji se dodjeljuje visoko ocijenjenim projektima u okviru programa Horizon Europe.

Stvaranje potražnje i inovacije

za obnovljivi vodik na strani ponude i potražnje, čineći ga konkurentnim izvorom energije budućnosti. Projektni partneri će razviti pilot projekte za godišnju proizvodnju do 5.000 tona obnovljivog vodika za skladištenje, distribuciju i korištenje energije. Očekuje se da će se oko 20% obnovljivog vodika razmjenjivati ​​između zemalja sudionica, stvarajući primarno regionalno tržište za ovaj energent.

Uvođenjem naprednih vodikovih tehnologija te razvojem vještina i infrastrukture, partnerstvo također ima za cilj postići druge ključne ciljeve Europskog zelenog dogovora. Pilot projekti Doline vodika sjevernog Jadrana posebno se bave dekarbonizacijom važnih industrijskih sektora kao što su proizvodnja čelika, cementa i stakla. Također, pružaju održiva rješenja za kopneni i pomorski promet povezana sa smanjenjem ugljičnog otiska.

Očekuje se da će provedba planiranih inovacijskih aktivnosti u zreloj fazi osloboditi više od 300 milijuna eura daljnjih ulaganja u tehnologije vezane uz obnovljivi vodik. Ova će ulaganja biti usmjerena na povećanje kapaciteta proizvodnje, skladištenja, prijenosa i korištenja vodika. Osim toga, dodatna ulaganja tijekom i nakon projekta financirat će se iz privatnih i javnih izvora, i to u obliku daljnjih ulaganja u uspješno provedene pilot projekte na 17 lokacija u tri zemlje sudionice.

Razmotrit će se i nove inicijative koje će pridonijeti razvoju društvenog i gospodarskog ekosustava temeljenog na obnovljivom vodiku. Partneri u projektu su i sveučilišta i znanstvene institucije jer projekt stvara potrebu za novim kompetencijama i vještinama te uspostavom novih obrazovnih programa.

Izvor: Energetika-net.com

Fotografija: FSB