KRIŽEVCI: Grad osniva tvrtku za proizvodnju energije – financirat će je građani

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 23.06.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Grad Križevci nastavlja s pozitivnom praksom uključivanja zajednice u ulaganja u OIE projekte.

Grad osniva novu tvrtku koja će se baviti proizvodnjom energije, njenim transportom, skladištenjem, trgovinom i organiziranjem tržišta energijom, poslovanjem s nekretninama, promidžbom i djelatnosti javnog informiranja i to je, uz još jedan rebalans proračuna, najvažnija točka 21. sjednice Gradskoga vijeća najavljene za sljedeći tjedan. Najavljujući dnevni red sjednice na konferenciji za medije, gradonačelnik Mario Rajn je rekao da očekuje značajne prihode od trgovačkog društva Križevci energija d.o.o., u kojem će on zastupati Grad. Elektrana bi trebala imati priključnu snagu 4.8 MW i imat će više solarnih panela. Budući da se tvrtka osniva za proizvodnju i trgovinu energijom, nameće se pitanje zašto gradska tvrtka ne gradi i elektranu na Komunalnom poduzeću, koju će sredstvima građana graditi energetska zadruga ZEZ Sunce.

Zato što je ovo relativno mala elektrana i mogla se direktno ugovoriti građanska energija. Na ovom iznosu, i očekivane investicije i definiranja poslovnog modela, ovo je definitivno srazmjer koji treba staviti u kontekst tvrtke“, nejasan je odgovor koji je ponudio Rajn. Dodao je da će nova tvrtka biti fokusirana na projekt elektrane u Trsteniku, no istovremeno je spomenuo mogućnost ulaganja i u geotermalnu energiju. Kako god bilo, Grad nema osigurana sredstva za izgradnju te velike fotonaponske elektrane već je očekuje financirati ulaganjima građana.

Proračun je povećan na 31.2 milijuna eura od kojih 400 tisuća eura se osigurava za izgradnju punionice za električne autobuse, perona, okretišta i stajališta za javni prijevoz koji će se, najavio je gradonačelnik, uvesti do kraja ove godine. Za još 360 tisuća eura povećavaju se stavke za izgradnju i unaprjeđenje biciklističkih staza pa se ovogodišnjim proračunom za to izdvaja gotovo milijun i pol eura.

Izvor: Krizevci.info

Naslovna fotografija: Pixabay.com