KRIŽEVCI: Građani u desetak dana osigurali 140.000 eura za zajedničku solarnu elektranu

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 13.03.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

Nakon otvaranja svog prvog poziva za članove, zadruga ZEZ Sunce je kroz članske uloge građana u samo desetak dana prikupila 140.000 eura i tako osigurala cjelokupno ulaganje za projekt solarne elektrane u vlasništvu građana na Gradskoj tržnici u Križevcima

Kao članovi ZEZ Sunca, fizičke i pravne osobe će postati suvlasnici solarne elektrane i ostvarivati prinose od energije iz ove solarne elektrane. ZEZ Sunce je inspirirano inicijativama građanske energije koje djeluju diljem Europe, a koje u obliku energetskih zajednica potiče i Europska unija. U praksi, ZEZ Sunce predstavlja prvi primjer energetske zajednice u Hrvatskoj.

Prvom pozivu za članove, otvorenom 1. ožujka, do 11. ožujka se odazvalo 108 građana, od čega 93 nova i 15 postojećih članova zadruge. Prednost ulaganja su u prvih sedam dana imali građani Križevaca i okolnih općina koji su osigurali četvrtinu sredstava, dok su u svega tri dana od otvaranja poziva za ostatak zemlje građani iz drugih gradova osigurali preostali iznos. 

“Oduševljeni smo brzinom odaziva na naš prvi poziv za članove, što građani prepoznaju vrijednost ove priče i što su joj dali priliku. Na isto pozivamo i gradove diljem Hrvatske – da ustupe gradske krovove građanima te tako osiguraju da se vrijednost od solarne energije, koja je iskoristiva u svakom dijelu naše zemlje, zadržava lokalno.” izjavio je Mislav Kirac, upravitelj ZEZ Sunca.

“Hvala svima koji su se odazvali prvom pozivu za članstvo u energetskoj zadruzi ZEZ Sunce i na taj način omogućili prikupljanje sredstava za izgradnju solarne elektrane na Gradskoj tržnici. Podrška građana ovom projektu potvrđuje da su prepoznali važnost energetske tranzicije i odlučili energiju preuzeti u svoje ruke. To je ona uključenost koju promoviramo u Križevcima, da građani dobrovoljno i bez ikakvog pritiska kreiraju vlastitu budućnost. Volio bih da naš primjer slijede i ostale općine i gradovi u Hrvatskoj. Hrvatska je puna potencijala za ovakve projekte, treba samo biti hrabar i uhvatiti priliku koju pružaju obnovljivi izvori energije. Križevci su tu priliku prepoznali, s podrškom svojih stanovnika energetska neovisnost postaje stvarnost.” izjavio je Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca.

Ostvarenje projekta i budući planovi

Ugradnja i puštanje u pogon solarne elektrane snage 200 kW na Gradskoj tržnici u Križevcima je u planu do jeseni 2024. Energija iz solarne elektrane na Gradskoj tržnici će se prodavati na tržištu, od čega će dio ostvarene dobiti dijeliti članovima, dok će se dio ulagati u društveno korisne projekte. Dugoročan cilj je da članovi u svojim kućanstvima ili poslovnim objektima mogu koristiti energiju koju će proizvoditi solarne elektrane zadruge. ZEZ Sunce će pozive za članove otvarati periodiočno, po ugovaranju novih projekata. 

Zadruga poziva građane zainteresirane za članstvo i ulaganje da iskažu interes putem obrasca na web stranici ZEZ Sunca.

Izvor: ZEZ.coop