KRK – 450. obljetnica Bitke kod Lepanta

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 30.09.2021. - Vrijeme čitanja: 4min

Na izložbi u galeriji Decumanus u Krku predstavljena je velika pomorska bitka kod Lepanta i pobjeda saveznika Svete lige nad Osmanlijama

Uoči obilježavanja okrugle, 450. obljetnice Bitke kod Lepanta, povijesnog događaja kojeg, obzirom da je u njemu sudjelovao i velik broj tadašnjih žitelja grada i otoka Krka, već godinama obilježaju i Krčani, u galeriji Decumanus postavljena je i domaćoj javnosti predstavljena izložba »Grbovi, zastave i znakovlje na ratnim galijama saveza Svete lige u pomorskoj Bitki kod Lepanta« – prenosi novilist.hr.

Zanimljiv i atraktivan izložbeni projekt dio je programa kojima obljetnice tog događaja – velike pomorske bitke i pobjede saveznika Svete lige nad Osmanlijama, redovito u Krku obilježavaju predstavnici Centra za kulturu Grada Krka, kulturne ustanove koja je u činjenici sudjelovanja krčke galije Cristo Rissussitato (Uskrsli Krist) davno prepoznala element vrijedan baštinjenja, ali i predstavljanja u nastojanjima promoviranja Krka kao grada povijesti i kulture.

 

Grbovi i zastave

Sve do 7. listopada u spomenutom će izložbenom prostoru biti izložena dokumentarna izložba uklopljena u program »Štorije o galiji Cristo Ressussitato«, koji će svoje nadopune doživjeti u danima skorašnjeg obilježavanja te vrijedne obljetnice.

Autor koncepta izložbe je Mladen Stojić iz tvrtke Heraldic art, dok grafike i grafičko oblikovanje predstavljenih izložbenih segmenata uz njega potpisuje Veronika Žuvić. Pisanje uvodnog teksta povjereno je pak povjesničarki Tei Perinčić, dok su blazoni, odnosno formalni opisi grbova i zastava, djelo Nenada Labusa.

Izložbom su, predstavili su nam krčki kulturnjaci, obuhvaćena četiri informativna panoa velikih dimenzija. Prvi prezentira precizne kolorirane crteže i detaljne opise grbova zapovjednika galija s istočne obale Jadrana u sastavu ratne mornarice Mletačke Republike u Bitki kod Lepanta, uključujući i u one krčke. Drugim su obuhvaćeni grbovi najznačajnijih saveznika Svete lige, pape Pia V. – njezinog utemeljitelja, potom i španjolskog kralja Filipa II. Habsburškog, Don Juana Austrijskog koji je ujedno bio i glavni zapovjednik flote te Metačke Republike.

Trećim i četvrtim u Decumanusu postavljenim izložbenim panoima obuhvaćene su i predstavljene zastave i prikazi galija kakve su korištene u Bitki kod Lepanta, zajedno s njihovim tehničkim podacima. Postavom su također obuhvaćene i replike zastava (gonfalona) saveza Svete lige – Mletačke Republike, Republike Genove i Malteškog viteškog reda.

 

Galijoti

Treba podsjetiti da je Krčka komuna, kao i ostale primorske mletačke komune, u to vrijeme bila obvezana osigurati određeni broj veslača – galijota za mletačke galije, a što je bilo propisano i Krčkim statutom.

U vrijeme slavne bitke koja se odvijala pred točno 4,5 stoljeća, većina Krčana je služila na krčkoj galiji Cristo Ressussitato. Njih oko 630 bilo je pod zapovjedništvom krčkog kapetana Ludovica Cicute, dok je na drugim mletačkim galijama, prema procjenama povjesničara, bilo još oko 400 ljudi s otoka Krka, dobar dio kojih se nikad nije vratio svojim domovima.

Mnogi su, naime, umrli od posljedica ranjavanja. Zapovjednik krčke galije, Ludovico Cicuta, proslavio se u Lepantskoj bitki te mu je još za života, 1575. godine, krčko Plemićko vijeće dalo postaviti priznanje – mramornu ploču u katedrali.

Njegov grob, pred samim oltarom krčke biskupijske prvostolnice, u danima obilježavanja ove slavne bitke biva posebno označen prigodnim info-panoom. Izložba Grbovi, zastave i znakovlje na ratnim galijama saveza Svete lige u pomorskoj Bitki kod Lepanta u Galeriji Decumanus može se razgledati svakim danom, izuzev nedjelje, u vremenu od 10 do 12 te od 18 do 20 sati.

__________
Izvor: novilist.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.