KRK – Adriatic Depth Trophy

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 19.09.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

U sklopu ovogodišnjeg izdanja manifestacije Krčko podmorje, između 06. i 11. rujna, održano je treće po redu izdanje natjecanja u dubinskom ronjenju na dah Adriatic Depth Trophy

Organizator natjecanja Adriatic Depth Trophy je AIDA Hrvatska, kao jedna od najaktivnijih svjetskih AIDA asocijacija – prenosi morski.hr.

.
Natjecanje se održalo u akvatoriju Kvarnerskog zaljeva

To se zahtjevno natjecanje, uz sudjelovanje ronioca na dah iz Venezuele, Italije, Slovačke, Švedske, Norveške, Njemačke, Švicarske, Mađarske i Hrvatske, održavalo u akvatoriju Kvarnerskog zaljeva na  inicijativu Riječanina Vitomira Maričića, višestrukog svjetskog rekordera i instruktora ronjenja na dah, inače predsjednika AIDA Hrvatska.

– Ovogodišnji Adriatic Depth Trophy, kazao je Maričić, više su pogodile posljedice pandemije nego li njegovo prošlogodišnje izdanje. No unatoč tome uspjeli smo u namjeri da natjecanje koje je po trajanju tj. broju natjecateljskih dana drugo u svijetu. Odmah iza smotre Vertical Blue koja se priređuje na Bahamima, održimo na najvišem nivou. Adriatic Depth Trophy jedinstven je po tome što se boduje prema standardima AIDA i CMAS federacije. Bivajući tako presedan u svijetu ronjenja, a čime su postavljeni temelji za bodovanja usklađena s jedinstvenim (globalnim) standardom.

Ove, kao i prošle godine, bili smo počašćeni svjetskim rekordom koji je na svom terenu ostvario Petar Klovar zaronivši, u disciplini bez peraja, čak 91,0 metar. Ovdje je riječ o fantastičnom rezultatu svjetskih razmjera. Također, Klovar je zauzeo i prvo mjesto u muškoj konkurenciji, ostavivši za sobom drugoplasiranog Marcella Baga (Mađarska) i trećeplasiranog Dinu Maksana (Hrvatska). Iako je ukupna ovogodišnja pobjednica žena, i to Laia Sopena (Španjolska). Za njom su se u ženskoj konkurenciji našle drugoplasirana Iru Balic (Venezuela) i Melinda Bajai (Mađarska) – kazao je Maričić.

Tijek ovog natjecanja, kao i rezultati mogli su se pratiti putem službene internetske stranice Adriatic Freediving ili Facebook profila Adriatic Freediving.

U sklopu manifestacije Krčko podmorje, 10. i 11. rujna, u Velikoj gradskoj vijećnici održan je znanstveno-stručni skup na temu Pismenost (poznavanje i razumijevanje) funkcioniranja ekosustava Jadranskog mora. Skup su zajednički priredili Udruga Eko-Kvarner, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru i Grad Krk. Dok je za prvu polovicu listopada najavljena velika međunarodna eko-akcija čišćenja krčkog podmorja.

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pexels.