KRK – BIG OM fishing natjecanje na Kvarneru

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 24.08.2021. - Vrijeme čitanja: 7min

Kraj kolovoza tradicionalno označava početak jednog od najstarijih i najznačajnijih big fishing natjecanja na Jadranu, poznatog pod imenom BIG OM

.

Nakon prošlogodišnjeg jubilarnog 15. izdanja koje se održalo unatoč pojavi pandemije, organizatori naglašavaju kako će predstojeće 16. izdanje BIG OM fishing natjecanja koje počinje u srijedu, a traje sve do subote, na jednom mjestu okupiti čak 39 ekipa koje su ispunili prijavu.

U narednim se danima tako u cijelom Kvarnerskom zaljevu očekuju brojni ulovi igluna, albakora, a tradicionalno najomiljeniji ulov je tuna koja donosi najviše bodova i radosti brojnim natjecateljima.

– Prijavilo se čak 39 ekipa, to je jako veliki broj. Iznimna nam je čast što će ove godine BIG OM biti tako bogat izvrsnim ribolovcima. To je također nama kao organizatoru bio veliki izazov u vidu logistike, osiguranja i ostalog.

Zahtijevalo je veliku organizaciju, no budući da je ovo natjecanje jedno od omiljenijih i važnijih bili smo spremni za to te nema sumnje da će sve proći u najboljem redu, rekao je predsjednik kluba za sportski ribolov na moru BIG OM Tomo Sparožić.

 

Iz godine u godinu sve popularniji

BIG OM natjecanje se doista u posljednjih desetljeće i pol prometnulo u najznačajnije ribolovno natjecanje na Jadranu. Na samim početcima, navodi Sparožić, BIG OM uopće nije bilo natjecanje na kojemu su se lovile tune.

– U prvim godinama natjecanja najčešći ulovi su bili palamide, no s godinama dolazilo je i iskustvo. Rasli smo kao klub i kao pojedinci, educirali se, unapređivali sportski ribolov Hrvatske i sebe kao ribolovce.

Savjete nam je davao i splitski institut za oceanografiju i ribarstvo čiji će nas predstavnici posjetiti i ove godine. Narasli smo u jedno veliko i važno natjecanje, nastavio je Sparožić.

BIG OM fishing natjecanje svake je godine sve popularniji sportski događaj. Sjeverni Jadran stanište je brojnih riba koje u velikom broju plivaju po Kvarneru.

 

Primjerci i do 300 kila

Prisustvo teških primjeraka tune čini ovo područje izrazito pogodnim za održavanje ovakvog natjecanja. Dobra organizacija od strane kluba BIG OM i ove godine jamči sjajno natjecanje, pa ne čudi velika zainteresiranost natjecatelja.

– Velike ribe nakon mriještenja ostaju u Sjevernom Jadranu, tako se tu mogu pronaći primjerci i do 300 kilograma. Ove godine propisana kvota za natjecatelje je 2600 kilograma, a ako se u obzir uzme da je u prvim godinama natjecanja kvota bila tek 100 kilograma i to svjedoči velikom rastu cijelokupnog natjecanja.

BIG OM je spoj tradicije, gastronomije, turizma, ali prvenstveno je sportsko natjecanje. Odvija se pod budnim očima sudačke komisije, a sam proces podizanja ribe na brod podrazumijeva ozbiljnu proceduru. Sve se mora zabilježiti videokamerom, a i svaki je pristupnik dužan predočiti potvrdu o cijepljenju i negativan test na Covid19, poručila je Marina Kreso.

.

Stižu jaka imena ribolovaca

Tako će i ove, kao i svake godine u Omišalj okupiti brojne nautičare i zaljubljenike u sportski ribolov. Pojavit će se tu sva jaka imena ribolovaca od Pule do Crikvenice, iz ostalih krajeva Hrvatske, ali i iz stranih zemalja.

Jedan od istaknutijih članova kluba je i slovenski ribolovac, izbornik slovenske Big game fishing reprezentacije te član ekipe Barracude Bojan Cestar. Ekipa Bojana Cestara redoviti su natjecatelji BIG OMa, a da je Cestar vrlo iskusan ribolovac svjedoče i njegovi nastupi po svjetskim morima.

Cestar bilježi i nastup na Offshore World Championshipu u Kostariki koji slovi za neslužbeno svjetsko prvenstvo. Cestar je u Kostariki završio trodnevno natjecanje na respektabilnoj petoj poziciji.

– Natjecanje u Omišlju posebno je jer se na ovom području zaista mogu naći prekrasni primjerci prvenstveno tune, ali i ostalih riba. Start natjecanja je u 8 ujutro. Svi brodovi kreću sa iste startne linije i nakon toga imaju sat vremena da nađu pravu poziciju u zaljevu, a prva udica se može baciti tek u 9 ujutro, dakle sat vremena nakon starta.

U brodu provedemo i do deset sati budući da natjecanje završava u 18:00 sati nakon čega slijedi povratak u luku, rekao je Bojan Cestar iz tima Barracude.

 

U čemu leži popularnost natjecanja

 

Bojan naglašava kako popularnost natjecanja leži u tome što BIG OM objedinjuje tri vrlo važne sastavnice za sportski ribolov.

– Ono što ja tražim kod svakog natjecanja je da se zadovolje tri vrlo bitne karike. Prvo i osnovno sama riba, Sjeverni Jadran dom je velikim primjercima što daje draž natjecanju.

To za sobom povlači i jaka imena sudionika koji će pooštriti konkurenciju natjecanja. Treća stvar u svemu tome je dobra organizacija, zato imamo tu naš klub BIG OM koji to radi na visokom nivou, Cestar je objasnio čar ribolova na Kvarneru.

Veliki broj sudionika, striktna pravila jedinstvena za ribolov i natjecanje na otvorenom moru biti će nešto što će nadgledati sudačka komisija jer se ipak radi o sportskom događaju.

Za regularnost natjecanja brinut će se viši inspektor za ribarstvo i sudac natjecanja Neven Paparić.

 

Važna pravila

Neven je naglasio da je BIG OM izrazito mirno natjecanje. Ekipe se međusobno poštuju i druže, što nije uvijek slučaj. Uvijek je fer igra što se zna cijeniti.

– Važno je pravilo da se na brod ne smiju podizati ribe lakše od 50 kilograma. To za ekipu znače negativni bodovi. Boduje se svaka ulovljena riba, no na brod se smije izvlačiti samo jedna. To uvijek donosi velika taktiziranja.

Na brodu smiju biti četiri člana, svaki sa svojom udicom, a ribu na brod izvlači samo jedan i to bez pomoći ostatka ekipe. Svaki ulov ribe potrebno je zabilježiti videokamerom na kojoj se jasno mora vidjeti griz ribe, pozicija i oznaka broda, vrijeme ulova i važeća markica na štapu kojim riba ulovljena.

Pobjedu odnosi ona ekipa koja skupi najviše bodova, a to ne mora nužno biti ona ekipa koja “digne” najteži primjerak. Također, ako se brod ne vrati u luku u zadanom vremenu ekipa biva diskvalificirana.

Brodovi moraju paziti da se stoje preblizu jedan drugome jer se u borbi s ribom udice s različitih brodova znaju zapetljati što stvara problem. U prednosti je uvijek onaj brod koji ima ribu na štapu, sveobuhvatna pravila natjecanja predstavio je Paparić.

 

Očekuje nas sjajno događanje

 

Važnost ovog natjecanja prepoznala je i TZ Omišlja pod čijim pokroviteljstvom se manifestacija održava.

– Duga postojanost kluba i natjecanja popularizirala je ovaj kraj u cjelini. BIG OM je izrastao u pravi kvarnerski brend i to na sportskoj, gastronomskoj, turističkoj i tradicionalnoj razini. TZ Omišlja se veseli još jednom izdanju i vjerujemo da ćemo imati prilike vidjeti sjajne ulove.

Ove godine smo nažalost morali ograničiti masovnija okupljanja jer se brinemo za sigurnost brojnih turista koji su još na otoku, kazala je predsjednica TZ Omišlja Andrea Orlić Čutul.

Valja zaključiti kako nas u sljedećih nekoliko dana očekuje sjajni sportski ribolov uzduž cijelog zaljeva. Brodovi će startati u Omišlju, a mogu se kretati sve do otoka Plavnika na istoku, a na zapadu do linije koja povezuje rt Crna punta s rtom Pernat.

 

 

___________
Izvor: novilist.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.