KRK – Blue Sheep je 100% ekološki proizvod i pomaže u kućanstvu

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 16.01.2022. - Vrijeme čitanja: 6min

Loptice su glavni proizvod brenda – koriste se u sušilici za skraćivanje vremena sušenja, bolju rastrešenost rublja i za sve one koji izbjegavaju omekšivač

Jasminka Gršković je supruga i majka četvero djece. Radi kao odgojitelj u dječjem vrtiću Katarina Frankopan u gradu Krku. Voli svoj posao, jer se u njemu isprepliću vlastita roditeljska iskustva i stečena znanja te se uvijek pronalazi vremena i  prostora za kreativnost  – prenosi Heritage Croatia.

..
Obiteljski posao

Upravo u vrtiću je došla do vune kao materijala za oblikovanje. Filcati je naučila 2016. te odmah krenula s radionicama. Prve su radionice filcanja bile namijenjene turistima na otoku, ali paralelno je strast i znanje prenosila kolegicama na poslu. Radionice su odlično prihvaćene. Sudionici budu oduševljeni pri dodiru s vunom i u cijelom procesu mokrog filcanja.

Mokro filcanje se sastoji od oblikovanja vune rukama pomoću tople vode i sapuna (koristi se prirodan sapun brenda Lavandin Krk), kako bi se dobio čvrsti proizvod.  Različiti oblici finalnih proizvoda dobivaju se uz različita pomagala i tehnikama koje naučite na radionicama.

Uz podršku supruga i djece, Jasminka je za vrijeme pandemije krenula i sa zanimljivom idejom: on line radionice filcanja. Na kućnu adresu dobijete paketić vune, sapun i iglu. Dogovorite on line termin i predmet za filcanje i krenete. Polaznici su jako zadovoljni te nerijetko nakon par dana pošalju što su novo napravili, što je Jasminki najveće veselje i potvrda da je na dobrom putu.

Jasminkin suprug Josip, vlasnik je obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva te proizvodi maslinovo ulje i vrbničku žlahtinu. Ovo je odličan primjer obiteljskog posla gdje su uključeni svi članovi, ovisno o dobi i preferencijama. Vikendom dečki pomažu tati oko vinograda, ovaca, građenja suhozida i sl., a kćer pomaže majci.

.
Loptice od vune za sušilicu i perilicu

Loptice od vune za sušilicu i perilicu proizvode od veljače 2020. Tada se konačno dogodio klik kako se riješiti većih količina ovčje vune kao neželjenog otpada. Bez obzira na pandemiju i ostale okolnosti, odlučila se za brendiranje proizvoda te je nastao Blue Sheep.

Svijest o očuvanju okoliša raste a ovaj proizvod uistinu doprinosi toj svijesti te Jasminku čini posebno sretnom i ponosnom. Kao dio cijelog projekta je i  edukacija  stanovništva, kako bi se što manje koristile štetne kemikalije, koje završavaju u moru. Nužno je da postajemo svjesni da je doprinos svakog pojedinca važan i moguć te da se događa svaki dan. Brend je dobio ime Blue Sheep, jer tako „ovca svojim runom pomaže očuvati plavu boju mora“.

Loptice su glavni proizvod brenda. Koriste se u sušilici za skraćivanje vremena sušenja, bolju rastrešenost rublja i za sve one koji izbjegavaju omekšivač. Na loptice se može nakapati eterično ulje i na taj način dobiti mirisno rublje bez omekšivača.

.
Drugi proizvodi

Difuzor za auto je novi proizvod koji se sastoji od niza s tri loptice koje se objese u autu na ventilator. Uz kap eteričnog ulja na loptici, auto će mirisati na prirodan način.

Antistres loptica je nastala spontano. Cvjetovi lavande zamotani u vunu su prvotno zamišljeni kao čuvari od moljaca. Ali, mirisna loptica koja vam je uvijek pri ruci izvrsna je za vježbe šake te ugodni kratki odmor dok ste npr. za računalom. Jedna od zanimljivosti je da su u vrtiću zajedno s djecom napravili antistres loptice tako da na spavanje svako dijete ide sa svojom igračkom koja miriše na lavandu!

Svi su proizvodi u obliku kugle, a Jasminki je namjera da tako ostane. Kaže da je to njena vizija koja joj pomaže da ne svaštari, pazi na jednostavnost te time čuva i vrijeme za obitelj. Mladi brend Blue Sheep je u kratkom vremenu postojanja već dobio dvije značajne oznake – ‘Dar iz Krka’ i ‘Hrvatski otočni proizvod’.

.
Tko su uglavnom kupci vunenih loptica?

To su ponajviše mlade mame koje brinu o zdravlju svoje djece, trude se unijeti zdrave navike u svoj dom i očistiti ga na prirodan način. Zatim su tu i svi ostali ekološki osviješteni pojedinci te turisti. Proizvode možete nabaviti preko društvenih mreža (@bluesheep.handmade) i web stranice (www.opgjosipgrskovic.com). Ako se pak nađete na Krku, Jasminka vas poziva da navratite osobno po svoj paketić loptica.

Nadalje, ističe kako je kreiranje i razvoj brenda Blue Sheep bio veliki izlazak iz zone komfora, ne samo za nju već i za cijelu obitelj. Sudjelovanjem svatko u svom segmentu proizvodnje, drugačije provode slobodno vrijeme te doprinose rastu i razvoju brenda i obiteljskog gospodarstva. Provode puno vremena zajedno, na zraku. Djeca su se odlično snašla u dijelu tehničke podrške oko on line radionica, te pakiranju i slanju narudžbi, pomoći oko društvenih mreža i sl.

.
Interes za sve što je ekološko

Na pitanje je li porastao interes za ekološkim, ručno rađenim proizvodima Jasminka odlučno odgovara: „Definitivno je porastao interes za sve što je ekološko. Postali smo svjesni prednosti takvih proizvoda, a to prenosimo i na djecu.U ovoj masovnoj proizvodnji samo nagomilavamo stvari, a gubimo bit.

Vesele me svi ti mali lokalni proizvodi, jer njihove male priče čine ovaj svijet toplijim i ljudskijim mjestom.

Stvaranje ručnog proizvoda od prirodnih materijala je proces spajanja duha, tijela i prirode te nas vraća u stvarnost u kojoj znamo što je potrebno za život, a što ne. U zadnje vrijeme takvi su proizvodi traženi i prepoznati, jer našoj nutrini nedostaje povratak prirodi i samima sebi.“

.
Planovi za budućnost naravno postoje, ali su više usmjereni na usavršavanje nego na povećanje proizvodnje

Jasminka si je postavila i jedan veliki cilj da se sva vuna otoka Krka i iskoristi na otoku. Ideja je tu priču prenijeti i na druge otoke te na kontinentalni dio Lijepe naše. Ponovno otvaranje vunovlačare u Lici spada u njezin san kojeg bi željela oživjeti uz još puno dobrih ljudi.

Za kraj, kratka poruka za naše čitatelje: „Krenite živjeti svoje ideje i snove. To nije sebičnost. To je razvijanje vas samih s pozitivnim utjecajem na druge. To je življenje ovdje i sada, s velikim ulogom za budućnost, a ne životarenje u iščekivanju nekih promjena. Svatko od nas ‘je promjena’ i budite odvažni prihvatiti svoj dio. Bilo privatno ili poslovno.“

Vjerujemo da će ova topla obiteljska priča s otoka Krka mnogima biti motivacija i inspiracija, te vjetar u leđa za vlastiti iskorak izvan zone komfora.

__________
Izvor: Heritage Croatia
Naslovna fotografija: Unsplash