KRK – Bookoteka i pričaonica u gradu Krku

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 12.07.2022. - Vrijeme čitanja: 7min

Bookoteka je čitateljski klub nastao sasvim spontano, vođen entuzijazmom zaljubljenica u knjige i čitanje

Osnivačice Bookoteka čitateljskog kluba su Dajana Grgantov, povjesničarka umjetnosti koja stoji iza brenda Waved Studio i Daria Papa, kroatistica, pedagoginja i knjižničarka.

 

Kako, kada i gdje je sve započelo?

Sve je započelo davno u našim glavama, ali prvi susret članica Bookoteke dogodio se 19. lipnja 2021. Ponosne smo što smo nedavno proslavile prvu godišnjicu našega djelovanja te se nadamo još mnogim godinama pred nama i širenju kruga zaljubljenika u čitanje. Bookoteka danas broji petnaestak redovitih članova, a uvijek smo otvoreni i za nove članove.

Naša misao vodilja je bila pokrenuti se, iskoračiti, biti promjena u svijetu i okolini u kojoj živimo, pružiti i približiti kulturu onima koji žele i imaju što za reći, ali ne znaju kako ni gdje. Smatramo da smo dosad izgradile most kojim povezujemo ljubav prema knjizi i sve naše članove s kojima već dijelimo komadić svog unutarnjeg svijeta i tako postajemo bogatiji ljudi.

Osim književnog susreta, Bookoteka je prilika za upoznavanje novih ljudi, kultura, iskustava koje obogaćuju i mijenjaju naš svijet. Zahvalne smo i lokalnoj zajednici koja podržava naš rad što nam je svakako motivacija za dalje.

 

Kako i što radimo i s kojim ciljem?

Književni klub se sastaje jednom mjesečno. Knjigu koju idućeg mjeseca čitamo na Bookoteci biramo anketom. Biramo različite naslove u kojima se svatko može pronaći; od popularne beletristike, putopisa, psihološke literature. Svaki mjesec kroz razgovor o knjizi vodi jedna voditeljica, a susret traje između sat i dva.

Da Bookoteka nije samo i isključivo čitanje već širenje naših vidika, svjedoči i nedavno održano predavanje o posjetu Namibiji na kojem je sudjelovala i naša trenutno najnovija članica Namibijka doseljena na otok Krk. Mnogi članovi su se na Bookoteci upoznali i postali dobri prijatelji, a neki su i obnovili svoja stara poznanstva i prijateljstva.

 

Gdje se sastajemo?

Poznati smo po maštovitim i nikad istim lokacijama naših susreta. Prvi susret održan je ispred Otvorene knjižnice plaže Koralj u Krku, a uslijedili su susreti na raznim lokalitetima u gradu. Predbožićna Bookoteka tako je pretvorena u književni ručak, a kad to epidemiološke prilike nisu dopuštale, susreti su održavani i online.

 

Gdje saznati što me zanima? Kako se uključiti?

Sve obavijesti o nadolazećim, ali i prošlim druženjima i pročitanim knjigama, možete pratiti u Facebook grupi Bookoteka, a tamo se možete i prijaviti ukoliko ste zainteresirani za sudjelovanje u našem klubu. Također, novosti pratite i na web stranici stereoprice.eu na kojoj, osim novosti o Bookoteci i Pričaonicama, možete pronaći i tekstove Darie Pappa koji su ove godine objavljeni u knjizi ”Tko si ti da to kažeš mi?”.

.
U želji da svojem voljenom gradu i ljudima u njemu pruže nove, kvalitetne kulturne sadržaje, ohrabrile su se 2021. godine pokrenuti i Pričaonice za najmlađe.

Kreativne zamisli odmah su prepoznate čemu svjedoči i jako velika zainteresiranost roditelja i djece za nadolazeće Pričaonice ovoga ljeta.

U planu je pet Pričaonica koje će se u jutarnjim satima održavati u Frankopanskom kaštelu u Krku, a sve detaljnije informacije o načinu prijave i terminima Pričaonica možete saznati na Facebook profilu Daria Papa i Dajana Grgantov. Zahvaljujemo Turističkoj zajednici Grada Krka koja je prepoznala kvalitetu i važnost ovoga projekta.

 

 

Ljetne Pričaonice

Cilj Pričaonica je povezivanje čitanja, aktivnog slušanja, razvoj kritičkog mišljenja, likovnog izražavanja i učenja o krčkoj povijesti i okolini u kojoj živimo.

Planovi i želje: nastaviti poticati važnost čitanja među djecom i odraslima, ukazivati na važnost odgoja i obrazovanja i izvan školskih zidova, motivirati djecu i odrasle na otkrivanje svojih (skrivenih) potencijala, upoznati građane Krka i šire s dobrobitima ovakvih projekata.

Donosimo pregled i prisjećanje na Pričaonice održane 2021. godine.

 

Godine 2021. tijekom srpnja i kolovoza održane su četiri Pričaonice u Frankopanskom kaštelu u Krku, namijenjene predškolskoj i mlađoj školskoj dobi

Svaka je Pričaonica bila povezana s nekom aktualnom temom te se sastojala od dva dijela; prvih pola sata čitanje priče i vođeni razgovor o istoj, a idućih pola sata kreativna radionica na temu pročitane priče. Na prvoj smo Pričaonici govorili i učili o različitosti, druga je bila posvećena temama iz krčke povijesti; upoznali smo se s Frankopanima i naučili koliko je zajedništvo važno.

Kao i u slikovnici Tri brata i tri kule (Svaki od njih voli biti malo poseban, ali sve što čine, uvijek čine zajedno), gradili smo kaštele od legića, davali im imena i surađivali kako bismo bili što jači – jer znamo da samo zajedništvo uistinu povezuje! Bilo je tu i mnogo mudrih glavica koje su davale točne odgovore u kvizu nakon čitanja, a mnogo njih je zanimalo zašto je kaštel sagrađen, što znače svi oni izlazi i malena vrata iz kaštela, kuda vode i slično.

.
”Bonton nije isto što i bombon!”

Na trećoj Pričaonici čitali smo priču o kravi koja se rugala ovci, govorili o tome što znači biti bezobrazan, kako se osjećamo kad je netko bezobrazan prema nama, a što radimo kad smo mi bezobrazni prema nekome. Bilo je tu puno prepričanih doživljaja i sjećanja na neke ugodne, ali i neugodne trenutke koji smo svi nekada proživljavali. Nakon toga smo na plakatu prepoznavali pristojno ponašanje i navodili primjere suprotnih ponašanja, a zatim u grupama na slikama precrtavali ona nepoželjna, a zaokruživali primjere pristojnog ponašanja. Naučili smo da bonton nije isto što i bombon i pritom se dobro zabavili!

Posljednja, četvrta Pričaonica donijela nam je toplu priču koja govori o Slatkici i njenim džemovima koji liječe svaku brigu i čine da se prijatelji pomire, a to je priča koja ostaje u sjećanju. Gospodin Lovašić identične je sastojke stavljao u svoje džemove sa željom da zaradi mnogo novaca, ali njegovi džemovi nisu mogli liječiti. Slatkica mu je odala tajnu – zaboravljao je glavni sastojak – LJUBAV.

 

Što god radili, ako to ne radimo s ljubavlju, neće biti ono pravo.

Govorili smo o tome što je ljubav, koga volimo i što volimo raditi. Svatko od nas napravio je svoju posebnu kutijicu ljubavi u koju je stavio/la mediteransko bilje, smilje, ružmarin, lavandu, maslinovu grančicu, kamenčiće i školjke s krčkih plaža. Super smo se zabavili, družili i zaključili da smo pričali, družili se i radili s puno ljubavi, najvažnijim receptom za svaki uspjeh!

Nakon uspješnih ljetnih Pričaonica, u listopadu 2021. sudjelovale smo videouratkom na međunarodnoj konferenciji o čitanju naglas „Salone del libro“ održanoj u Torinu u sklopu projekta Leggere forte. Predstavljale smo hrvatski primjer govoreći o Pričaonici.

Odličan odaziv roditelja i djece nadmašio je sva naša očekivanja i dao nam vjetar u leđa za ovogodišnje Pričaonice koje s nestrpljenjem očekujemo!

.
Više informacija potražite na …
.

__________
Izvor: Daria Papa
Naslovna fotografija i galerija: Dajana Grgantov, Daria Papa