KRK – Dani sira u Malinskoj

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 27.05.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

Na otoku Krku trkom za sir u Malinskoj započeli Dani sira i maritimne baštine

Od 26. do 29. svibnja 2022. u Malinskoj se jedanaesti put održavaju Dani sira, a od ove godine i maritimne baštine – prenosi otok-krk.org

 

TRKOM ZA SIR

Drevni pastirski običaj pod nazivom Sensa obilježava se stoljećima na području Dubašnice, tako da je stariji i od samog mjesta Malinska, današnjeg središta općine Malinska-Dubašnica. Obilježava se na blagdan Uzašašća, Spasova na specifičan način – „Trkom za sir“.

Ne trči se, kako bi netko pomislio za kolutom sira koji bježi, već se nakon večernje sv. Mise u župnoj crkvi Sv. Apolinara u Bogovićima utrkuju mladići u parovima. Ranije su sistemom eliminacije ostajali najbrži pa se nakon nekoliko krugova dobiva ukupni pobjednik ovog tradicionalnog nadmetanja. Nekada su obitelji ovčara darivale sir kao nagradu za utrku a utrkivali su se mladi pripadnici tih obitelji. To je ujedno bio i način prikazivanja vještine pred okupljenim djevojkama, svojevrsno – „frajanje“ (udvaranje).

Ovaj običaj potječe iz srednjeg vijeka, još iz doba kada je knez Ivan Frankopan naselio Morlake – Vlahe na područje zvano „Poganka“, odnosno u sela gornje Dubašnice (Kremenići, Žgombići, Barušići, Oštrobradići). Morlaci su dobili zemlju, kako su bili i vješti ovčari, proizvodili su, između ostaloga, odličan ovčji sir. Naturalizirani doseljenici ubrzo su prihvatili lokalne običaje ali su ih oplemenili svojom kulturom. Kako su Frankopani bili odani Papi i veliki vjernici, pomagali su gradnju crkava, samostana i kapela pa je tako i puk vrlo brzo prestao biti „pogan“ – ostao je samo onaj prastari naziv.

 

PROSLAVA

Tako je i ove godine u četvrtak na sam blagdan Spasova, 29. svibnja 2022. u župnoj crkvi sv. Apolinara slavljena sveta Misa koju je predvodio dubašljanski župnik vlč. Marin Dašek. Posebnost ovog misnog slavlja je da je prinesen sir.

Nakon Mise održao se stari dobri običaj „Trke za sir“ u kojem su dubašljanski mladići kraj župne crkve tekli (trčali) dvjestotinjak metara praćeni navijanjem mnogobrojnih promatrača, baš kao što su to nekoć činili i dubašljanski pastiri. Trka se teče u parovima i time je zanimljivija. Danas je bilo dvanaest parova. Više nema eliminacije tako da su svi trkači dobili kolut domaćeg ovčjeg sira.

Fešta je navečer nastavljena u Malinskoj u šatoru na lukobranu, a za pravu gastro priču i prezentaciju domaćih delicija pobrinuli su se domaći ugostitelji koji su, kao i svake godine, pripremili pravu rapsodiju slatko-slanih specijaliteta od sira. Ujedno je općina Malinska-Dubašnica proslavila 25-godišnjicu bratimljenja s općinom Güttenbach (Pinkovac) iz Austrije.

Međusobno su si čestitali i razmijenili poklone općinski čelnici Robert Anton Kraljić i Leo Radaković, a svečanosti je, uz prijatelje iz bratimljenih općina iz Njemačke, Slovačke i Francuske, nazočila voditeljica Hrvatske Matice Iseljenika Podružnice Rijeka Renata Garbajs. Naravno da nije izostala slavljenička torta i pjenušac. Da bude veselo pobrinuli su se tamburaški orkestar iz Pinkovca i istoimena klapa te grupa Point.

 

__________
Izvor: otok-krk.org
Naslovna fotografija: Pixabay