UŠTEDI ENERGIJU
September 4, 2021

KRK - Dani smokava

Već punih 15 godina Krčani završetak ljetne sezone i turističkog šušura obilježavaju Dani smokava, najdugovječnije »smokvarske« manifestacije na Krku

Tako su i ovogodišnji "Dani smokava" tim voćem ispunili gradsko središte gdje je, uz Veli park, i ove godine upriličen trodnevni izložbeno-prodajni sajam proizvoda od tog ukusnog i zdravog voća.

Ljubitelji ovog plemenitog, a još donedavno gastronomski zapostavljenog voća sve do nedjelje u Krku tako iznova dolaze »na svoje« jer se u sklopu te već uhodane gastromanifestacije sad može kušati mnoštvo ondje ponuđenih smokvarskih delicija.

Krčani i posjetitelji tog otočnoga grada imaju mogućnost priključiti se i nizu zanimljivih popratnih edukativnih, ali i gastrodogađanja koje je za ovu prigodu, u suradnji s lokalnim ugostiteljima, priredila Turistička zajednica grada Krka.

 

Maštovita jela

 

– Brojni ugostiteljski objekti s područja grada i njegove okolice i ove su se godine priključili Danima smokava kroz ponudu niza maštovitih slatkih i slanih jela spravljenih od smokava, a koja su ovih dana uključena u njihove jelovnike.

Osim svježih i sušenih smokava, tradicionalnih smokvenjaka, ali i različitih inačica tog popularnog domaćeg kolača, posjetitelji ove manifestacije sad imaju priliku uživati i u džemovima, odnosno rakijama od smokava, jednako kao i u tortama, krostatama, ali i brojnim drugim smokvenim delicijama – napomenula je jučer na otvorenju sajma Ivana Kovačić, direktorica TZG-a Krka.

– Ova je manifestacija davno postala prepoznatljiva i uvijek dobro posjećena, a u njenom profiliranju u obličju okupljališta ljubitelja dobrog ića i pića pomoglo je ovotjedno događanje kojim smo obilježili jubilarne Dane smokava – gala večera u kojoj nas je s nekim od mogućnosti korištenja tog voća u suvremenoj gastronomiji upoznao naš proslavljeni chef Deni Srdoč.

Iako trenutne prilike otežavaju organizaciju ovakvih manifestacija, sa zadovoljstvom mogu ocijeniti da ovogodišnji Dani smokava ne samo da nisu siromašniji no što su bili, već se zahvaljujući intenziviranoj suradnji s lokalnim ugostiteljima čak i dodatno »razvijaju«, otvarajući vrata našim planovima da u idućim godinama ovo događanje učinimo još sadržajnijim i zanimljivijim dijelom turističke ponude – zaključila je naša sugovornica kojoj su u činu otvaranja podršku dali i kostimirani članovi udruge Knezovi krčki Frankopani.

 

Bez glazbe

 

Zbog epidemioloških ograničenja Dane smokava niti ove godine ne prate zabavni, odnosno glazbeni programi, ali ipak nisu izostali sadržaji edukativno-promocijske prirode za koje su i ovog puta zaduženi smokvarski znalci iz OPG-a Prgomet, odnosno tvrtke Skink, na čelu s neumornim edukatorom i promotorom uzgoja smokava dr. sc. Željkom Prgometom. Upravo na štandu tog OPG-a posjetitelji su jučer dobivali sadnice smokava koje su im besplatno darivali uzgajivači.

Osim u prodajnoj izložbi proizvoda od smokava organiziranoj na šetnici uz Veli park, posjetitelji ove manifestacije mogu sudjelovati i u programima stručnih savjetovanja o uzgoju smokava, kao i kreativnim radionicama izrade keramičkih i vunenih smokava.

Svoje proizvode od smokava ove su godine ondje predstavili te na prodaju ponudili izlagači OPG Nikola Zec, OPG Prgomet, OPG Rimbaldo, tvrtka Hlam, odnosno OPG Matanić, domaća radinost Roberta Sušnja te OPG Igor Šimunić i OPG Marko Šmid.

 

Sve manje stabala

 

Plodovi smokve, ističu organizatori, vrlo su hranjivi i visoke su dijeto-terapeutske vrijednosti. Posebice su traženi u svježem stanju u vrijeme turističke sezone, ali i tijekom godine, kao osušeni plodovi.

Brojni povijesni podaci kazuju da se smokva još u pretpovijesno doba uzgajala u mediteranskom bazenu pa i na Krku te se smatra jednom od najstarijih subtropskih voćaka. Premda je, uz maslinu, smokva tipična vrsta Hrvatskog primorja, u posljednjih pedesetak godina broj stabala se smanjio otprilike za četvrtinu, a vrlo su rijetki nasadi plantažnog tipa.

Na Krku prevladavaju autohtone sorte sušioka, bjelica, petrovača bijela i petrovača crna čiji su plodovi redom izvanredne kvalitete.

 

 

__________
Izvor: novilist.hr
Naslovna fotografija: Pexels.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram