KRK – E-bicikli na raspolaganju gostima

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 22.03.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

E-bicikli postaju standard svake turističke destinacije. Na otoku Krku gostima je dostupno 80 e-bicikli. Prema procjenama UNWTO‐a (United Nations World Tourism Organization), u Europi trenutačno postoji više od 60 milijuna aktivnih biciklista.

 

Na otoku Krku cikloturizam i e-bicikli su zaokruženi kroz projekt KrkBike, a koji je iznimno važan za podizanje kvalitete života na otoku, kako stranim turistima, tako i domaćem stanovništvu, razvoju turističkoga gospodarstva te brendiranje otoka Krka kao eko destinacije. Na otoku Krku je uređeno preko 300 kilometara uređenih bike staza.

Prije dvije godine, Turistička zajednica otoka Krka, u suradnji sa svim Turističkim zajednicama na otoku, razvila je mobilne aplikacije KRKhike i KRKbike, koje omogućuje pretraživanje pješačkih i planinarskih staza kao i GPS navigaciju rutama.

Također, najavljen je i program edukacije biciklističkih vodiča na otoku Krku, koji će se održati krajem ožujka i početkom travnja 2021.

No, cikloturizam je puno više od uređenja bike staza, u nazad 5 i više godina, postoji snažna potražnja za električnim biciklima, sustavom javnih bicikala, danas i romobilima, kao i stanicama za punjenje električnih automobila kroz održivi turizam.

Tako su u gradu Krku i svim krčkim općinama, izgrađene su stanice za iznajmljivanje e-bicikli koje se sastoje od upravljačkog ormara, 10 postolja sa električnim biciklima i klupom za punjenje laptopa i mobitela te popravak bicikala.

Sustavi za iznajmljivanje e-bicikli svih jedinica lokalne samouprave umreženi su, tako da se e-bicikl može iznajmiti na jednoj lokaciji, a vratiti na drugoj lokaciji. Prednost takvog koncepta je povezivanje cjelokupnog područja otoka te umrežavanje općina i grada Krka u jednu cjelinu, baš kao što je to učinjeno i s projektom elektromobilnosti putem električnih automobila.

Trenutno na otoku Krku je na raspolaganju 80-tak e-bicikli, a sustava javnog iznajmljivanja električnih bicikli na otoku Krku biti će aktivan od 01.04.2021., ukoliko to epidemiološki uvjeti omoguće.

 

 

__________

Izvor: www.hrturizam.hr

Naslovna fotografija: www.pixabay.com