KRK – Grad Krk proglašen je najboljim malim gradom u izboru nagrade “Smart city”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 15.12.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u zagrebačkom hotelu Westin dodjelilo je nagrade najboljim hrvatskim gradovima u pametnim i zelenim rješenjima

Dodjelu nagrada “Smart city” i “Eco city” organiziraju Hanza Media i portal Gradonačelnik.hr uz suradnju s agencijom Apsolon – prenosi mingor.gov.hr

.
”Smart city” Krk

Grad Krk proglašen je najboljim malim gradom u izboru nagrade “Smart city” dok je Koprivnica dobitnik nagrade “Smart city” za 2021. u konkurenciji srednjih gradova, a Rijeka u konkurenciji velikih gradova.

Do sada su nagradu “Smart City” osvajali Dubrovnik, Pazin, Koprivnica i Rijeka. Koprivnica je i u među gradovima lauraetima nagrade “Eco City”, uz Jastrebarsko i Križevce.

Metodologija za izbor najpametnijeg grada odnosno nagradu “Smart City” temelji se na analizi digitalne spremnosti gradskih uprava, rezultata pregleda javno dostupnih podataka odabranih relevantnih pokazatelja i anketnog upitnika za gradove koji pokazuju usmjerenost gradskog gospodarstva i društva na pametna rješenja, održivost s odnosom grada prema resursima i okolišu te stanje urbane mobilnosti i kvalitete infrastrukture.

.
”Eco city” Osijek

Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr.sc. Tomislav Ćorić uručio je nagradu pobjedniku u kategoriji “Eco city”, gradonačelniku Osijeka Ivanu Radiću. Nagrada “Eco City” dodjeljuje se gradu koji je dosegnuo najbolje prakse i rješenje u svojevrsnom trojstvu brige za okoliš koje obuhvaća gospodarenje otpadom, zelenu energiju i promet na “čisti pogon”.

Od gradova kandidata u ovom izboru tražilo se, među ostalim, informacije i podatke o strateškim gradskim dokumentima gospodarenja otpadom, izgrađenim biciklističkim stazama na području grada, energetski učinkovitim projektima poput ugradnje solara na lokalnoj infrastrukturi te broju punionica za električna vozila na području grada.

.
Konkurencija

U konkurenciji za nagradu “Eco city” bili su Osijek, Poreč i Šibenik, dok je za nagrade “Smart city” konkuriralo 15 gradova u tri kategorije – veliki, srednji i mali grad. Među velikim gradovima gradovi kandidati za priznanje “Smart city” bili su Dubrovnik, Karlovac, Rijeka, Sisak i Zagreb, u kategoriji srednjih gradova završnicu su izborili Đakovo, Jastrebarsko, Koprivnica, Šibenik i Zaprešić, dok se u konkurenciji malih gradova pobjednik tražio između Donjeg Miholjca, Hvara, Krka, Pregrade i Zlatara.

“S obzirom na narednu financijsku perspektivu Europske unije, kao i Nacionalni plan oporavka i otpornosti, očekujem od lokalne samouprave još jači angažman u kvalitetnim rješenjima u gospodarenju otpadom, primjeni obnovljivih izvora u proizvodnji energije i drugim zelenim politikama. U tome ćete imati potporu Vlade i države”, izjavio je ministar Ćorić.

__________
Izvor: mingor.gov.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.