KRK – “Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 29.01.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Mladi robotičari i ekolozi u prvoj pustolovini projekta “Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora”

Divan subotnji dan bio je kao naručen za početak provedbe projekta “Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora”. Sunce, more, podvodni dron, djeca i učiteljice bili su spremni za novu pustolovinu – prenosi Osnovna škola Malinska Dubašnica

.
U ostvarenju projekta pomagali su članovi malinskarskog jedriličarskog kluba i njihovi treneri Katarina i Vid

Na malom mulu, ispred novog interpretacijskog centra krenuli smo u istraživanje morskog dna i mjerenje temperature mora na lokaciji ispred lanterne na ulasku u luku.

Nakon početnog provjeravanja opreme i prvog spuštanja drona u more, ovjekovječenog podmorskim fotografijama, projekt smo nastavili mjerenjem temperature vodenog stupa na tri razine dubine mora (26 m, 10 m i površina) i istraživanjem podmorja.

Ta mjerenje radit će se idućih godinu dana, svakih 14 dana i upisivat će se na kartu s prikazom svih mjernih lokacija u Hrvatskoj. Posjetitelji će moći na stranici vidjeti sve lokacije unesenih zarona s podacima temperatura uz fotografije.

.
Do lokacije su došli drvenim barkama, na vesla

Bila je to dobra prilika da se svi okušamo u veslanju. Svaka čast dječjoj upornosti i snazi. Mjerenje smo obavili nekoliko puta i svaki put je drugo dijete upravljalo dronom te vršilo izmjeru i razgledavanje morskog dna.

Na kraju ove avanture svi smo bili zadovoljni i sretni, a ideje za nova projektna istraživanja samo su se nizale. U skoroj budućnosti odabrat će se nekoliko usporednih projekata kojima će nit vodilja biti ekologija, flora i fauna mora, fotografija…

Učiteljice: Ana Marija Šviderski, Sanja Špalj, Ivana Mišković i Ivana Surić

__________
Izvor: osnovnaskolamalinskadubasnica.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.