U sklopu projekta Horizon 2020 – InNoPlastic, od 05. do 11. lipnja na otoku Krku i oko njega održavat će se niz prigodnih, ekologijom i energetikom obojenih događanja

.

Tijekom cijelog tjedna, u sklopu Horizon 2020 – InNoPlastic međunarodnog projekta, održat će se niz radionica, edukativnih i znanstvenih skupova te praktičnih, terenskih akcija povezanih s čišćenjem mora i priobalja od otpada, posebice onog plastičnog.

– Sve što smo za iduće dane pripremili u okrilju programa nazvanog Tjedan čišćenja krčkih plaža, već je započelo radionicom o prikupljanju podataka o morskom otpadu održanom jučer u Velom Lošinju.

Program će se nastaviti praktičnom demonstracijom prikupljanja otpada i monitoringa za provedbu naših projektnih zadataka na odabranim dijelovima obale, konkretno na području susjednog otoka Plavnika, rekao je Kosić, dodajući da će, nakon provedbe monitoringa korištenjem InNoPlastic aplikacije razvijene u sklopu spomenutog projekta.

Tjedan čišćenja krčkih plaža biti nastavljen uključenjem otočnih srednjoškolaca i članova Jedriličarskog kluba Plav, udruga Krk Hike, Obala naših unuka, Termen te Udruge umirovljenika grada Krka u akcije prikupljanja i uklanjanja otpada s krčkih divljih plaža. Pritom će angažiranim »čistačima« aktivnu pomoć pružiti i predstavnici ŽLU-a Krk, komunalnih društava Vecla i Dubašnica, Marine Punat te tvrtke za prijevoz putnika Marijo.

10. Energetska konferencija

Nakon čišćenja plaža od naplavina i otpada, posebno onog plastičnog porijekla, planirane aktivnosti nastavit će se u krčkoj Velikoj vijećnici gdje će u srijedu, 10. lipnja, biti održana 10., jubilarna Energetska konferencija otoka Krka kojoj će nazočiti i predsjednik Zoran Milanović.

Znanstveni skup iza kojeg, kao spiritus movens krčkih ekoloških i energetsko-tranzicijskih nastojanja stoji tim otočana organiziranih u Energetsku zadrugu otoka Krka, osim za podvlačenje crte pod sve dosad ostvareno na otoku koji je odavno postao referentnom točkom hrvatske, pa i europske ekologije.

Posebice energetske tranzicije prema obnovljivim, zelenim oblicima energije, bit će upravo idealna prilika da se javnosti predstave i neki konkretni rezultati InNoPlastic projekta, među kojima laboratorijski prototip za razvoj autonomne vožnje budućeg robota za čišćenje plaža, koji će u toj prigodi biti prezentiran predsjedniku Milanoviću, čelnicima lokalnih samouprava Krka i susjednih otoka te PGŽ-a.

Cjelotjedni programi bit će zaključeni u petak, 11. lipnja, prezentacijom InNoPlastic projekta na Business woom dayu, koji će biti upriličen u Rijeci u sklopu Fiumanka Green Arene, i to u dijelu programa »Klimatske promjene i mikroplastika – najveće prijetnje Sredozemnom moru«. – Pozivamo sve zainteresirane pojedince, tvrtke, udruge i klubove da nam se idućih dana priključe u akcijama čišćenja krčkih plaža jer samo zajedno možemo postići da otok Krk postane otokom bez otpada, zaključio je Kosić.

Radionice 3D printanja

Podsjetimo, projekt InNoPlastic pokrenut je u cilju uspostave učinkovitog i automatiziranog procesa čišćenja i prikupljanja mikro i makroplastike, koji bi trebao spriječiti zagađenja otpadnih i oborinskih voda tom izrazito opasnom tvari.

Sva otpadna mikro i makroplastika završava u morima i oceanima, a hranidbenim lancem i na našim stolovima, istaknuo je Kosić. Hrvatski partneri rade na monitoringu, čišćenju i obradi makroplastike, a na otoku Krku se želi u okrilju projekta uspostaviti učinkovit sustav monitoringa i odrediti »početno stanje« određenih krčkih uvala i plaža pogodnih za čišćenje automatiziranim procesima, upotrebom robota.

Čišćenja koja će se kao dio istog projekta organizirati, pratit će se uz pomoć mobilne aplikacije na čijem razvoju sudjeluje jedan od projektnih partnera, a koja bi po završetku trebala biti ustupljena svim ostalim sudionicima InNoPlastic projekta. Prikupljena »morska plastika« naknadno će biti obrađena te će se od nje proizvesti filomen za 3D printanje, a tijekom ljetnih mjeseci na raznim lokacijama otoka Krka su u planu radionice 3D printanja.

Izvor financiranja ovog pomalo avangardnog projekta je HORIZON 2020 – najveći EU program za istraživanja i inovacije. InNoPlastic okuplja i povezuje čak 17 partnera iz 10 zemalja EU-a, a Hrvatsku u tom projektu predstavljaju Ponikve eko otok Krk te tvrtke Probotica i Sensum. Projekt u sklopu kojeg bi trebao nastati robot za automatizirano uklanjanje plastičnog otpada s plaža ukupno je vrijedan čak 7,5 milijuna eura!

 

 

__________
Izvor: novilist.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.