UŠTEDI ENERGIJU
March 9, 2021

KRK - Interpretacijski centar maritimne baštine

Interpretacijski centar maritimne baštine u Malinskoj bi trebao biti dovršen do ljeta   Interpretacijski centar maritimne baštine Malinske iz dana u dan poprima svoje prepoznatljive, atraktivne konture napreduje sukladno planu i terminima ugovora koje je Općina Malinska-Dubašnica, kao investitor, tog projekta lani ugovorila s predstavnicima slovensko-hrvatske zajednice ponuditelja (sačinjene od tvrtki Pomgrad i H-Grad), potvrdio […]

Interpretacijski centar maritimne baštine u Malinskoj bi trebao biti dovršen do ljeta

 

Interpretacijski centar maritimne baštine Malinske iz dana u dan poprima svoje prepoznatljive, atraktivne konture napreduje sukladno planu i terminima ugovora koje je Općina Malinska-Dubašnica, kao investitor, tog projekta lani ugovorila s predstavnicima slovensko-hrvatske zajednice ponuditelja (sačinjene od tvrtki Pomgrad i H-Grad), potvrdio je općinski načelnik Robert Anton Kraljić.

– Naravno da i u ovom, kao uostalom i svakom većem projektu ima problema i izazova koji se javljaju »u hodu«, ali jednako tako stoji i ocjena da se sve izvedbene »dubioze« uspješno i pravodobno rješavaju, zbog čega sam čvrsto uvjeren da će već i ova prva, najgrublja etapa građevinskih zahvata biti zgotovljena na vrijeme, prije turističke sezone, naglasio je malinskarski načelnik.

Ipak, ostavio je mogućnost za eventualna blaga kašnjenja, ali ne u mjeri koje bi glavninu radova koji se trenutno izvode rastegnuli dulje od početka lipnja, datuma kad ondje i formalno nastupa zabrana izvođenje građevinskih radova i kad će okolicu ovog gradilišta »okupirati« šetači i kupači.

 

Radi se »punom parom«

 

– U svakom slučaju, plan je zgotoviti interpretacijski centar, zgradu i njen okoliš, do sezone kad bi, bude li potrebno, u njen interijer mogli zaći izvođači onih finijih, instalaterskih i obrtničkih radova, nastavio je naš sugovornik siguran da će postignut izvođački tempo, nadograđen odličnom koordinacijom s investitorima, ali i nadzornim službama, omogućiti da se o začetku djelovanja Interpretacijskog centra – arhitektonske ljepotice koja će sasvim sigurno unaprijediti cjelokupnu sliku malinskarske obale – može razmišljati već krajem ove godine.

Naime, tada završava i financiranje posredstvom Interreg programa »Arca Adriatica« kojim se pokriva dio tog projekta povezan sa samim postavom budućeg Centra, ističe Kraljić.

Napominje pritom i da je realno pretpostaviti da bi službeno otvorenje i javno predstavljanje njegova kompletnog sadržaja trebalo biti upriličeno prije Uskrsa iduće godine.

– S radovima žurimo već i zbog toga što ovdje do ljeta kanimo dovesti u red i područje okolnog parka Rupa, ali i susjedni dio obalne šetnice, zajedno s plažom koja će u bližoj budućnosti biti bitno proširena i nasuta značajnim količinama šljunka, otkriva nam načelnik Općine Malinska-Dubašnica.

Podsjetio nas je i da ukupna vrijednost ondje zacrtanih ulaganja, zajedno s ulaganjima u okoliš, dosiže vrijednosti 11,25 milijuna kuna.

.

Maritimni centar

.

– Od tog iznosa 8 milijuna kuna odnosi se na samu zgradu koju, budući da će uz mjesto interpretativnog predstavljanja naše maritimne baštine ona postati i sjedištem našeg jedriličarskog kluba, ali i sportsko-ribolovnog društva, osobno više volim nazivati »maritimnim centrom« našeg mjesta, rekao je Kraljić.

+-Dodao je da će budući Interpretacijski centar maritimne baštine, zajedno s okolišem koji će činiti važan dio njegove završne slike, označiti dovršetak još jedne važne i velike etape preuređenja i ambijentalnog obogaćenja malinskarske mjesne obale, a sve sukladno planu uređenja obalnog pojasa koji je temeljem međunarodnog javnog natječaja prije nekoliko godina izradila zagrebačka arhitektonska kuća »NFO«.

 

– Osobno, ovaj ambiciozan projekt doživljavam i kao svojevrsnu »odštetu« ovom mjestu za sve probleme i štete koje su Malinskoj i mjestima u njenoj okolici proteklih desetljeća činjene pojavom nesmiljene apartmanizacije, a koja je devastirala značajne dijelove našeg prostora, ustvrdio je Kraljić.

Nakon što svoja vrata dogodine i službeno otvori dopadljiva građevina smještena uz samu luku (dio koje će pred samim Interpretacijskim centrom poslužiti i kao mjesto postava vanjskih izložaka u vidu ondje privezanih obnovljenih tradicijskih plovila), cijelo to otočno lokalno središte nedvojbeno će dobiti na atraktivnosti i sadržajnosti svoje turističke ponude.

.

O ustroju Centra tek nakon izbora

.

Govoreći o budućnosti Interpretacijskog centra, Kraljić je rekao i da se još uvijek unutar općinskih struktura razmatraju i traže najbolji, odnosno najkvalitetniji modeli formalno-pravnog ustroja tog objekta, odnosno načina organiziranja i vođenja sadržaja koji će ondje biti ponuđeni.

– Još uvijek se tako razmatraju i oni organizacijski aspekti povezani s mogućnošću uklapanja tog Centra »pod kapu« našeg lokalnog komunalnog društva, ali i mogućnosti njegova ustrojavanja kao zasebne ustanove ili tvrtke, naravno, u vlasništvu Općine. Usuglasili smo se da će se o tome ipak odlučivati tek nakon svibanjskih lokalnih izbora, završio je sugovornik.

 

 

__________

Izvor: www.otok-krk.org

Naslovna fotografija: www.pixabay.com

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram