KRK – Izložba udruge “Kreativni Krk”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 20.08.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

Jedan od najljepših krčkih trgova – Kamplin, pretvoren je u galeriju na otvorenome kao dio inicijative članica i članova udruge »Kreativni Krk«

.

Udruga “Kreativni Krk” svojim sugrađanima i posjetiteljima grada Krka već godinama nastoje ponuditi mnoštvo kulturi usmjerenih aktivnosti.

– Odgovarajući na pravila »novog normalnog« i ograničenja povezana s mogućnostima organiziranja kulturnih, pa tako i izložbenih događanja u zatvorenim prostorima, osmislili smo model kojim ćemo takva događanja sad nastojati što češće »izvlačiti« na neke od javnih prostora našeg grada, na lokacije za koje zajedno s »gradskim ocima« i turističkim institucijama ocijenimo da su prikladne za to – rekao nam je Luka Adžić-Kapitanović, predsjednik krčke udruge.

– Na deset drvenih postolja koje smo uz pomoć naših podupiratelja, pomagača i sponzora uspjeli izraditi proteklih mjeseci, na Kamplinu smo sad odlučili prezentirati radove dvoje naših danas već priznatih umjetnika – grafičarke Andree Staničić i Igora Gržetića koji svoje radove uglavnom stvara uz pomoć računalne grafike, grafičkog dizajna i eksperimentalnog videa.

Na raspolaganju

Svjesni da izgradnjom i planom budućeg korištenja ovih mobilnih panela ne donosimo ništa revolucionarno, ovim iskorakom smatramo da ćemo ipak pridonijeti dostupnosti izložbenog prostora svima kojima mjesta i prilike za takva predstavljanja bude manjkalo, a istovremeno se stavljamo i na rasopolaganje svim lokalnim institucijama i udrugama koje će u prigodama organizacije i upriličenja nekih svojih manifestacija imati potrebu za njihovim obogaćivanjem ovakvim dodatnim sadržajima.

Postav na Kamplinu pozicioniran je i razmješten na način da ne remeti prolazak šetača, niti onemogućava ostale svakodnevne načine korištenja tog javnoga prostora.

U svakom slučaju, izložbeni će paneli biti na raspolaganju svim krčkim udrugama i institucijama koje budu imale potrebu za javnim prezentiranjem bilo kojeg svog projekta, a jednako ćemo tako njima nastojati pomoći i prezentiranju dosega naših umjetnika, završio je Adžić-Kapitanović.

Izazov

Akademska umjetnica Andrea Staničić istakla je da se u ovoj prilici prolaznicima na Kamplinu odlučila predstaviti nizom svojih radova recentnijeg datuma, kreiranih kolažiranjem tradicionalnih umjetničkih tehnika s novima.

– Osobno sam ovaj projekt doživjela kao izazov, a sad kad vidim finalni rezultat, prezadovoljna sam, i to posebice načinom na koji su se naši radovi uklopili u ovaj uistinu poseban prostor, ustvrdila je Staničić.

Gržetić pak dodaje da su radovi kojima se on odlučio na ovaj način predstaviti svojim sugrađanima samo malen, ali i probran dio znatno veće cjeline koja je ne tako davno bila predstavljena u galerijskom prostoru Juraj Klović u Rijeci.

Također ističe da je i više nego zadovoljan sveukupnim ozračjem stvorenim na lokalitetu uličnog prezentiranja njegova i stvaralaštva njegove kolegice koje, zaključili su složno, odlično korespondira s ambijentalnim kontekstom krčke starogradske jezgre.

Više puta godišnje

Izložba postavljena na Kamplinu sufinancirana je od Grada Krka, dok su samu izradu panela materijalno pomogli Centar gradnje GP Krka te Nikola Milivojević, Berislav Volarić te Mirko Adžić-Kapitanović, koji su se angažirali na stolarskoj izradi drvenih postolja.

Kreativni Krk izložbe na otvorenom na nekom od za to pogodnih gradskih prostora planira ubuduće organizirati barem dva puta godišnje, a bude li interesa, želje i potrebe lokalnih izlagača, njihova će postolja na teren, uz suglasnost lokalne uprave, »izlaziti« i češće. I to naravno – nenaplatno.

 

 

__________
Izvor: novilist.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.