KRK: Komunalno društvo odbačenoj plastici daje novi život

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 09.03.2024. - Vrijeme čitanja: 3min

Jesmo li svjesni svoje odgovornosti prema moru? Što je jednima otpad, drugima je odlična sirovina za proizvodnju. Kako bi pridonijeli čišćem morskom okolišu, Komunalno društvo Ponikve s otoka Krka odbačenoj plastici daje “novi život”.

Prije tri godine, u sklopu europskog projekta Inopalstici, u krčkom komunalnom društvu započeli su priču o reciklaži plastičnoga otpada. I to onog prikupljenog na morskom žalu, istom onome kojemu volimo tepati kako je najljepši na svijetu. 

– “Naše more naizgled stvarno izgleda čisto, ali uvijek šećući možemo naći razne vrste plastike.” – kaže za HRT Dejan Kosić, tehnički direktor KD-a Ponikve Krk.

Plastike ima zaista puno i more je svakodnevno izbacuje na obalu, tako da i sutra prošećemo ovuda ponovno bismo napunili jednu vreću.

A sve što djelatnici komunalnog društva uz pomoć volontera i ekoloških udruga prikupe reciklira se u domaćim pogonima. U Vrbovcu se pretvara u granulate koji zatim putuju u Delnice, gdje nastaju proizvodi od otpadne plastike.

– Htjeli smo dati jednu priču i reći da nešto što je bačeno na plaži može ponovno biti jedan koristan predmet – objašnjava Kosić.

Napravljeno je i 600-tinjak kanti za odvajanje otpada, koje su podijeljene otočnim osnovnim školama, 10.000 vreća koje se koriste u volonterskim akcijama, a ima i pokoji modni detalj, poput kravate. Tehnološka rješenja i ideje postoje, no, temelj svega je edukacija. 

– Rješenje bi po meni bilo da se svi skupa ulovimo u koštac s plastičnim otpadom i da već prilikom kupovine razmišljamo što kupujemo i kako ćemo kasnije zbrinuti tu plastiku jer moja odgovornost ne završava bacanjem te plastike u smeće. Moram pripaziti kako ću je zbrinuti, hoću li je odložiti u pravilni spremnik pa da je komunalac može pravilno zbrinuti i tek onda prestaje moja odgovornost – ističe Kosić.

Istraživanja pokazuju da će za 30 godina, nastavimo li more doživljavati kao kantu za smeće, u njemu biti više plastike nego ribljeg fonda. Tko zna što će se uloviti na udice nekih budućih generacija…

Znate onaj lijepi osjećaj dok se kupate ili ronite, a oko vas kruže ribice? E, pa dobro ga zapamtite. Svaka boca, svaki čep postaje prevelik teret za morsku ljepotu koja nas okružuje. 

Izvor: Morski.hr