KRK – Konstituiran novi saziv Otočnog vijeća

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 05.10.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

Konstituirajuća sjednica novog saziva Otočnog vijeća, u kojemu je 46 članova – predstavnika jedinica lokalne samouprave, područne uprave, gospodarstvenika i znanstvene zajednice

Predstavnici lokalne samouprave, područne uprave, godpodarstvenici i znanstvene jedini u sazivu Otočnog vijeća bi trebali idućih godina predlagati nove zakonske akte i politike otočnog razvoja, održana je u utorak u Velikoj vijećnici Grada Krka – prenosi vijesti.hrt.hr

.

Otočno vijeće

Prema Zakonu o otocima, Otočno vijeće osniva ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, kao svoje savjetodavno tijelo pri izradi i provođenju programa, planova, projekata, mjera i aktivnosti održivog razvoja otoka, s ciljem unaprjeđenja politike razvoja otoka.

Na konstituirajućoj sjednici usvojen je Pravilnik o radu Otočnog vijeća, predstavljeni su rad Uprave za otoke u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Registar otoka i mogućnosti ulaganja u otoke.

Ministrica Tramišak izjavila je nakon sjednice da je uloga Otočnog vijeća u Ministarstvu regionalnog razvoja savjetodavna pa bi njegovi članovi u idućim godinama trebali biti predlagatelji smjera novih zakonodavnih akata, izmjena pravnih propisa, pravilnika i politike otočnog razvoja.

Naglasila je da je Ministarstvo regionalnog razvoja koordinator svih razvojnih politika vezanih uz otoke, no da su i na drugim ministarstvima – mora, zdravstva, znanosti i obrazovanja – veliki izazovi i ulaganja za područje otoka i sve što čini kvalitetu javnih usluga na otocima.

– Kao koordinator politika otočnog razvoja i zaduženi za kohezijsku politiku EU, vodimo računa o mogućnostima koje nam se pružaju za financiranje razvojnih projekata na otocima, a tako smo za mnoge programe izdvojili zasebnu alokaciju od više od 150 milijuna eura, samo za ulaganja u otoke, rekla je ministrica Tramišak.

 

Ulaganje u otoke

Istaknula je da su posebni pozivi namijenjeni jačanju kapaciteta zdravstvenog sustava, obnovi kulturne i prirodne baštine, obnovljivim izvorima energije te da se otocima daju dodatne prilike da se, uz mogućnosti koje imaju iz paketa korištenja bespovratnih izvora sredstava, mogu dodatno javljati na natječaje koji će biti specijalizirani za otoke.

Spomenula je pritom da na otocima ima više jedinica lokalne samouprave, neki otoci pripadaju gradovima na obali, a otoci imaju i svoje institucije, koje se brinu o osnovnom komunalnom standardu na otocima, naglasivši da će se svi moći prijavljivati projekte.

Po njezinim riječima, ako je riječ o razvoju zdravstvenog sustava i o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, tu su najčešće nadležne županije te će nositelji takvih projekata biti županije. Kada je riječ o ulaganjima u predškolski odgoj i obrazovanje, dodatne mogućnosti mogu koristiti lokalne jedinice.

Ministrica Tramišak naglasila je da je od 2014. do 2018 iz fondova EU u otoke uloženo više od osam milijarda kuna te da se na svakom hrvatskom otoku već mogu vidjeti primjeri brojnih projekata za koje su se koristila sredstva EU fondova.

– Razdoblje pred nama daje nam još više mogućnosti i dodatno, izdvojena sredstva samo za otoke, zaključila je Tramišak.

 

__________
Izvor: vijesti.hrt.hr
Naslovna fotografija: Pixabay