KRK – Krčki hrast “Prijatelj”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 21.09.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

Pod imenom “Prijatelj”, krčki je hrast star 400 godina nominirala Gordana Zec za Hrvatsko stablo godine

“Najdraži hrastić”, tepala je Gordana Zec stablu s Krka pa ga i nominirala za Hrvatsko stablo godine. Pod imenom “Prijatelj”, krčki je hrast popratila i zgodnim opisom.

“Dub. U okolnim selima poznat i kao Stari dub. Jer svi znaju o kojem dubu je riječ. Kažu da je ima 400 godina. I nisu ziher koje je vrste. Udaljen od sela, na osami, od kad su ljudi otišli s polja i prodali krave pa se sad treba potruditi do šume da ga vidiš no on uvijek prima posjete i u velikom broju.

Kad god dođem, imam mu svašta za ispričat, a on samo šumi. Jedan pogled je dovoljan da te obuzme veselje. Uvijek drukčiji, uvijek zgodan i uvijek tamo. Oduvijek. Nije li to definicija prijatelja?”, stoji na stranici gdje i vi možete udijeliti glas za Prijatelja s Krka.

 

Hrvatsko stablo godine

Ovo nacionalno natjecanje prvi je put održano 2017. godine kada je Environmental Partnership Association, nositelj imena Tree of The Year, prihvatio kandidaturu Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije za nacionalnog koordinatora u ime Republike Hrvatske, čime se našoj zemlji omogućilo sudjelovanje na međunarodnom natjecanju Europsko stablo godine.

“Natjecanjem i promocijom priča o pojedinim stablima značajnim za život lokalne zajednice želi se podignuti svijest javnosti o značenju i važnosti očuvanja bioraznolikosti za život čovjeka i opstanak čovječanstva. Tim se natjecanjem također nastoji privući ljude i potaknuti lokalne zajednice da se uključe u zaštitu prirode i lokalne baštine”, piše na stranici Zaštita prirode.

Na taj se način promoviraju stabla kao bitan element našega kulturnog i prirodnog bogatstva, te privlači pozornost javnosti i medija na zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti i bioraznolikosti.

__________
Izvor: novilist.hr
Naslovna fotografija: “Prijatelj” Gordana Zec