KRK – Manifestacija “Žene – krila i korjeni” udruge Žene za otok

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 19.04.2022. - Vrijeme čitanja: 3min

Udruga Žene za otok priprema kulturno-zabavnu manifestaciju “Žene – krila i korjeni” 21. svibnja u Krku

Udruga Žene za otok priprema veliku kulturno-zabavnu manifestaciju 21.05.2022. u Frankopanskom kaštelu u gradu Krku. Jedna od najaktivnijih udruga koja djeluje tek 4 godine na otoku Krku, bavi se osnaživanjem žena, unaprjeđenjem kvalitete života i poticanjem poduzetništva, posebno ženskog – prenosi udruga Žene za otok

 

Žene za otok

Udruga je prvotno nastala kao mjesto edukacije, radionica i susreta žena, ali je sa svakom novom članicom rasla i nadograđivala se. Tako da danas broji 30-ak aktivnih članica, od kojih većina ima svoj obrt ili firmu. No što je posebnost ove udruge? Zajednički nazivnik ovih žena je osim poduzetništva društveno odgovorno poslovanje, prirodni materijali, život u suglasju s prirodom i saživljenost s tradicijom i kulturnom baštinom otoka Krka.

-Moje žene s otoka daju otoku jednu novu energiju. Obožavam gledati kako su naučile jedna drugu motivirati i poticati. One su izrazito sposobne i vrijedne. Odlično funkcioniramo, uskačemo jedna drugoj, rekla je Jovana Čutul o svojim članicama kojih ima zaista puno, a sve brendove i članice možete pogledati na službenoj Facebook stranici ŽENE ZA OTOK.

Ova udruga broji i članice koje se nalaze „preko mosta“ ali su poslovanjem ili privatno vezane za Krk i žele ga učiniti bolji mjestom. Surađuju s brojim ženama, pa je tako riječka spisateljica Ivana Grabar izjavila „Žene za otok pravi su primjer kako žena ženi nije vuk nego podrška i dobra prijateljica“. I to je istina, ove žene zajedno rastu, uče i unaprjeđuju svoje vještine, a time i poslovanje. U svome timu imaju modnu dizajnericu, dekoraterku vjenčanja, umjetnice koje se bave keramikom i prirodnim materijalima, grafičke dizajnerice, proizvođačice likera, vina, prirodne kozmetike, fitness trenerice i sl. oformile su jedan samo održiv kolektiv pošto je najveći dio njihovo rada volonterski.

 

„Žene – krila i korijeni“

Upravo taj veliki dio umjetničkih duša uz vodstvo Milene Debrunner brine se da njihova prezentacija i izlaganje uvijek bude na visokom nivou i priča priču koju žele prenijeti. Tako novi događaj koji pripremaju pod nazivom „Žene – krila i korijeni“ govori o zajedništvu, tradiciji i poduzetništvu, o jakim korijenima – ljubavi prema otoku i njegovim ljudima, i krilima – poticaju za stvaranjem nečeg novog, autohtonog i prezentiranjem kulturne baštine na moderan način.

„Ono što pripremamo nešto je sasvim novo, koncept koji žene poduzetnice prezentira kroz manifestaciju s elementima kulturne baštine, folklora, modne revije i sajma. Svi izloženi proizvodi bit će s otoka, zabavni i folklorni program isključivo od lokalnih izvođača, samo mjesto je naš Frankopanski kaštel u Krku koji govori o našoj bogatoj Frankopanskoj povijesti. Zamislile smo naša kulturno umjetnička društva u narodnim nošnjama kako plešu, nastupe na čakavštini, vino naših vrbničkih vinara, krčke slastice, sopce, modnu reviju s elementima folklora…

Pridružite im se 21.05. u Krku, ispričati će vam priču o vrijednim i kreativnim ženama otoka Krka, kazuje predsjednica udruge Jovana Čutul.

 

__________
Izvor: udruga Žene za otok
Naslovna fotografija: udruga Žene za otok