KRK – Na Krku održano 13. izdanje Energetske konferencije

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 30.09.2022. - Vrijeme čitanja: 4min

Proteklih je dana na Krku održano 13. izdanje Energetske konferencije otoka Krka, događanja kojeg sad već tradicionalno organizira ekološka udruga Eko Kvarner

Održano je 13. izdanje Energetske konferencije otoka Krka, događanja kojeg sad već tradicionalno, u suradnji s brojnim domaćim ustanovama i organizacijama, organizira ekološka udruga Eko Kvarner. Suorganizator radnog okupljanja zagovaratelja i promicatelja obnovljivih izvora energije, ovog je puta bio Energetski institut Hrvoje Požar – prenosi novilist.hr

U višednevnom radnom druženju, na prezentacijama i pratećim panel raspravama (dio kojih je bio upriličen i u Maloj vijećnici Grada Krka) uglavnom se prezentiralo rezultate projekta Solar Adria EUKI, kao i projekti uspostave energetski nezavisnih otoka na Mediteranu, s posebnim naglaskom na nastojanja te vrste koja se provode na Kvarneru.

 

Hibridna konferencija

– Konferencija je održana u hibridnom obliku, dio sudionika bio je na Krku fizički, dok nam se dio sudionika priključio virtualno, a svi zajedno planirane smo programe odnosno teme obrađivali u suradnji s Europskom klimatskom inicijativom, njemačkom organizacijom koja je upravo prošlog tjedna u Berlinu održala godišnju konferenciju, kojoj smo se i mi virtualno priključili, kazao je predsjednik udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić. Napomenuo je i da je prilično zanimljiv višednevni program Energetske konferencije otoka Krka zaključen proteklog vikenda u Njivicama, prezentacijom novih tehnologija povezanih s pametnim dizalicama topline, ali i robota namijenjenih pranju solarnih panela.

– Ukupno je u radu konferencije sudjelovalo tridesetak domaćih i stranih eksperata koji su u ovoj prigodi “pretresli” brojne energetske teme, među ostalim i neke od brojnih tehnoloških noviteta koji danas već na dnevnoj osnovi korištenje obnovljivih izvora energije, posebice sunca, čine sve isplativijim, uz ostalo i kroz drastično skraćivanje perioda povrata ulaganja u nabavu i postavljanje potrebne “tehnike”, kaže Piršić.

Vjeran Piršić već neko vrijeme i sam živi u energetski neovisnoj obiteljskoj kući koja je, zahvaljujući svemu što je u njoj ugrađeno, što se tek postavlja ili na njoj testira, postala svojevrsnim energetskim laboratorijem. Stoga je u okviru onferencije upravo u njoj upriličen i Dan otvorenih vrata Energetske zadruge otoka Krka u sklopu koje su se svi posjetitelji zainteresirani za korištenje zelene energije mogli informirati o projektima i planovima te organizacije, ali i mogućnostima koje im na tom planu već danas stoje na raspolaganju.

 

Najnovija tehnologija

– Uz neke već postojeće tehnologije, veoma kvalitetne fotonaponske panele, ali i baterijske sustave za pohranu električne energije, kao i već postojeće tehnologije punionica elektrovozila, ovdje smo prezentirali i tehnologiju odnosno karakteristike novih “pametnih” dizalica topline koje omogućuju i do 60-postotnu uštedu energije u odnosu na potrošnju koju su do sad imali oni konvencionalni takvi uređaji, objašnjava.

Ovo događanje, kaže, iskorišteno je i za prezentaciju robotskih uređaja koji se proizvode u Izraelu, a koji se posredstvom domaćih tvrtki posvećenih održavanju fotonaponskih panela već koriste i u nas.

– Pranjem pijeska i ostalih nečistoća koje na solarne panele nanosi kiša učinkovitost fotonaposkih ploča može drastično povećati. Uz sve to, na više no uspješnoj konferencij,i prezentirali smo i nova softverska rješenja namijenjena povezivanju objekata opremljenih fotonaponskim uređajima, a time i razmjeni iz obnovljivih izvora proizvedene energije radi postizanja čim učinkovitijeg i svima isplativijeg sustava “zajedničkog” umenjenja energetskih troškova.

– Što se same prezentacije robotskog načina pranja fotonaponskih panela tiče, cilj nam je između ostalog bilo preciznije izmjeriti i ustanoviti učinkovitost takvih postupaka kroz mjerenje i usporedbu proizvodnje električne struje iz takvog sustava prije i poslije njegova pranja, objasnio je Piršić.

 

__________
Izvor: novilist.hr
Naslovna fotografija: Pixabay