KRK – Od ovčje vune na otoku se stvaraju čuda

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 12.12.2021. - Vrijeme čitanja: 5min

Poljoprivredna zadruga otok Krk provodi hvalevrijedan program prikupljanja vune ostrižene s krčkih ovaca

Među točkama koje su razmatrane na radnom sastanku gradonačelnika Darija Vasilića i njegovih suradnika iz svih odsjeka krčke Gradske uprave, usvojen je i izvještaj o realizaciji Programa subvencije klanja ovaca/janjadi i otkupa ovčje vune.

Isti se provodi već neko vrijeme za poljoprivrednike s područja grada Krka provodi slijedom programskih aktivnosti Poljoprivredne zadruge otoka Krka – prenosi novilist.hr

Iz tog se izvještaja može iščitati da je tijekom ove godine za 1.590 kg ovčje vune prikupljene na Treskavcu. Slijedom projekta njenog zbrinjavanja i korištenja u poljoprivredne svrhe sukladno s Gradom ugovorenoj naknadi od 5 kuna po svakom kilogramu na taj način prikupljene vune. Spomenutoj zadruzi isplaćeno 7.950 kuna subvencija.

.
Prikupljanje vune

Također, slijedom istog je ugovora posredstvom zadruge, za 468 na Krku u sanitarno i higijenski kontroliranim uvjetima zaklanih ovaca i janjadi, jedinoj ovlaštenoj otočnoj klaonici (u sklopu OPG-a Mirjenko Mrakovčić u Lakmartinu), sukladno dogovorenoj naknadi od 50 kuna po grlu stoke, isplaćena subvencija u ukupnoj vrijednosti od 23.400 kuna.

Slijedom uspješne implementacije tih dvaju programa iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, odnosno stočarstva. U cilju daljnjeg razvijanja aktivnosti kojima je, uz preveniranje onečišćivanje okoliša odbačenom vunom i ostacima nelegalnih klanja. Za narednu godinu predviđeno da se PZ-u otoka Krka iz proračuna Grada subvencionira otkup 3.000 kilograma ovčje vune, klanje šest stotina ovaca i janjadi. Također, i provođenje analize na 30 uzoraka maslinovog ulja iz maslinika lokalnih maslinara.

Spomenute se mjere u narednoj godini planiraju provoditi posredstvom Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije. Podsjetimo, uz subvenciju dijela krčkih jedinica lokalne samouprave te u suradnji s komunalnim poduzećem Ponikve eko otok Krk, od konca prošle godine PZ otok Krk provodi hvalevrijedan program prikupljanja vune ostrižene s krčkih ovaca.

Dugo godina nekorištena sirovina koja je zbog nepogodnosti korištenja u tekstilnoj industriji uglavnom bila odbacivana u prirodi. Na pretovarnoj stanici unutar reciklažnog dvorišta Treskavac sad se već neko vrijeme organizirano prikuplja, otkupljuje. Potom i plasira za upotrebu u održivom vrtlarstvu i poljoprivredi, i to unutar projekta koji su osmislili sami zadrugari.

.
Malčiranje nasada

Vuna se, zahvaljujući spoznaji da se uz određene uvjete može koristiti u vrtlarstvu i poljoprivredi, sad napokon zbrinjava na kvalitetan, smislen i koristan način. Uglavnom za malčiranje poljoprivrednih i vrtlarskih nasada.

Resurs koji su otočani donedavno bacali ili spaljivali, uz pravilnu pripremu i korištenje po određenim pravilima, nudi mogućnost njegove korisne i ekološki prihvatljive uporabe. Koristi se u postupcima zaštitnog oblaganja tla uz poljoprivredne nasade, s ciljem sprečavanja njegove erozije i isušivanja.

Jednako tako, pomiješan s drvenom siječkom, vuneni se »otpad« može koristiti i u postupku kompostiranja, odnosno dobivanja prirodnog gnojiva.

Sasvim logično, projekt kojim se uz ostalo rješava i nemali ekološki izazov, prepoznale su i podržale neke krčke lokalne jedinice. Uključile su se u projekt otočnih zadrugara subvencioniranjem otkupa vune. I to isplatom 5 kuna po svakom kilogramu vune koju zadrugarima na Treskavac dostave ovčari.

Zadrugari prikupljenu, za daljnju uporabu prikladnu, dovoljno čistu i »svježu« vunu ondje pak poljoprivrednicima prodaju po cijeni od 2 kune po kilogramu.

.
Vrijedno gnojivo i izolator

Vuna odlično zadržava vlagu u tlu, što drastično smanjuje potrebu za zalijevanjem biljaka i povećava prinose. Hranjive tvari koje vuna postupno otpušta obogaćuju tlo, a biljke ih koriste za rast. Zato vuna služi i kao vrijedno gnojivo, biorazgradivo i ne štetno za okoliš.

Vuna je k svemu tome i izvanredni izolator. Ljeti hladi zemlju, a zimi je grije. Uz to, zaustavlja i rast korova te odbija puževe, nabrajaju predstavnici PZ-a, koji su u toj donedavno »problematičnoj« sirovini prepoznali vrijednost kojoj mjesto nipošto nije, niti bi trebalo biti – u otpadu, a pogotovo ne odbačenom u prirodi.

Vuneni malč kakvim se prekriva tlo uz biljke, odnosno poljoprivredne nasade može se implementirati u obliku sirove vune, kao peleti ili pak filcani pokrov. Njegova se razgradnja može ubrzati ako ga se pomiješa s drvenom sječkom ili stajskim gnojem.

Vuna se k tome može dodavati i postojećoj biomasi vrtnog komposta koji vlagom i kemijskim elementima obogaćuje te ga čini još pogodnijim za dohranu biljaka.

.
Niz aktivnosti PZ-a otok Krk

Poljoprivredna zadruga otok Krk okuplja poljoprivrednike s cijelog otoka i zastupa njihove interese u planiranju razvoja poljoprivrede na otoku. Osnovana još 2006. godine, Zadruga trenutno okuplja 20-ak članova čije su primarne djelatnosti ovčarstvo, vinarstvo i maslinarstvo.

Zadruga provodi aktivnosti od značaja za sve otočne poljoprivrednike, ali i održivi razvoj otoka Krka u cjelini.

U red takvih aktivnosti, saznajemo od njenog vodstva, među ostalim spadaju i aktivnosti povezane s subvencioniranim klanjem te otkupom starih ovaca koje se potom koriste kao hrana na hranilištu supova na Cresu, ali i promocija te distribucija proizvoda rada samih zadrugara kroz online prodaju, marketing i dostavu na nacionalnoj razini.

__________
Izvor: novilist.hr
Naslovna fotografija: Unsplash.