KRK – Odobren projekt „Island of Krk SECAP for all“

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 10.09.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

 LAG Kvarnerski otoci prijavio se na NESOI natječaj putem kojeg mu je odobreno stopostotno financiranje projekta „Island of Krk SECAP for all“

Projekt  „Island of Krk SECAP for all“ odobren je kao jedan od 28 projekata u konkurenciji od 117 prijava za financiranje, iz 14 različitih europskih zemalja u kojima se nalazi preko 100 europskih otoka.

NESOI natječaj dostupan je zajednici od  ukupno 2400 naseljenih otoka u Europskoj Uniji, a njegov je cilj financirati 60 uspješnih projekata energetske tranzicije na način da uloži više od 100 milijuna eura u one projekte koji doprinose značajnom smanjenju emisije CO2 i stakleničkih plinova do 2023. godine

.
Što je SECAP?

Sustainable Energy and Climate Action Plan – SECAP predstavlja ključni dokument koji na bazi prikupljenih podataka o zatečenom stanju identificira te daje precizne i jasne odrednice za provedbu projekata. Također daje i mjere energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije te prilagodbe učincima klimatskih promjena na lokalnoj razini. Očekivani rezultat je smanjenje emisije CO2 za više od 40% do 2030. godine.

U sklopu projekta „Island of Krk SECAP for all“ izradit će se dokument „Analiza ranjivosti i rizika na učinke klimatskih promjena“ (Climate change risk and vulnerability assessment – RVA), ali i „Akcijski plan klimatski i energetski održivog razvoja“ (Sustainable Energy Action And Climate Plan – SECAP).

__________
Izvor: kvarnerski-otoci.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.