Umjesto u pet godina, koliko bi trajao prirodni postupak pretvaranja komine u iskoristivo gnojivo, uz pomoć algi i posebnih postupaka, visokokvalitetno organsko gnojivo dobili su u samo godinu dana!

 Na odlagalištu otpada Treskavac započela je akcija prodaje organskoga gnojiva proizvedenog od komine maslina. Svojim stalnim ekološkim nastojanjima i brojnim projektima usmjerenim održivom načinu upravljanja procesima zbrinjavanja otpada, krčki su komunalci pridodali još jedan zanimljiv program zasnovan na ideji prerade po okoliš štetnog materijala. – Tijekom prošlogodišnje, umnogome rekordne berbe maslina u tri smo krčke uljare prikupili čak 1.500 tona komine maslina, prenio nam je Ivan Jurešić, rukovoditelj Ponikvine radne jedinice Komunalije. Komina koja je do konca prošle godine zbog svojih specifičnih biokemijskih svojstava bila tretirana kao potpuno neiskoristiv i po okoliš opasan otpad, uz pomoć nekolicine domaćih stručnjaka koje smo u međuvremenu angažirali, tretirana je bioalergenima, odnosno biološkim proizvodima na bazi islandskih algi. Implementacijom spomenutog postupka poznatog u dobrom dijelu europskih zemalja, postigli smo značajno ubrzanje postupka kompostiranja ostataka meljave maslina.

Pogodno za dohranu

Umjesto u pet godina, koliko bi trajao prirodni postupak pretvaranja komine u iskoristivo organsko gnojivo, mi smo koristeći islandske alge, ali i neke druge preporučene prateće tehnološke postupke, visokokvalitetno organsko gnojivo dobili u samo godinu dana, objasnio nam je Jurešić, napomenuvši kako je nakon provedenog postupka na centralnom otočnom odlagalištu komunalnog otpada proizvedeno 700 tona organskog gnojiva.

Prije otprilike dva tjedna s Agronomskog fakulteta u Zagrebu napokon smo dobili rezultate provedenih analiza koje su potvrdile da je uspješno dovršen tehnološki postupak »pretvaranja« komine u organski materijal pogodan za dohranu poljoprivrednih nasada te smo od jučer krenuli s njegovom prodajom. Rukovoditelj Ponikvinih komunalija naglasio je i kako otočani na Treskavcu od početka ovog tjedna mogu kupiti spomenuto gnojivo po iznimno povoljnoj cijeni od samo 50 kuna za tonu.

Ekonomska računica

– Cilj nam je promovirati ovaj proizvod, ali i postupak kojim ga dobivamo, te motivirati domaće maslinare da materijal koji je još donedavno predstavljao opasnost i prijetnju okolišu sad, nakon što je pretvoren u organsko gnojivo iznimne kvalitete, vrate u svoje maslinike i time pridonesu kvaliteti budućeg uroda. Ekonomska računica je takva da ćemo ovakvim poticajnim načinom prodaje nastojati pokriti troškove provedbe tog projekta, a ne i zarađivati, naglasio je Jurešić napomenuvši i kako se organsko gnojivo na Treskavcu prodaje u rasutom obliku. Dakle, svi zainteresirani poljoprivrednici – maslinari, vinogradari ili povrćari moraju se sami pobrinuti za prijevoz, a vozila s kojima svakodnevno (od ponedjeljka do petka) ondje mogu doći po gnojivo u vremenu od 8 do 14 sati nakrcat će naš radni stroj koji ih ondje čeka, zaključuje naš sugovornik. U nastojanju da se proizvedeno organsko gnojivo čim bolje i ujednačenije distribuira, u Ponikvama su ove godine odlučili uvesti limit u pogledu maksimalnih količina koje može kupiti pojedinačni kupac. Svaki poljoprivrednik, sve do isteka zaliha, po više nego popularnim uvjetima tako može kupiti najviše 10 tona gnojiva.

Manje maslina – manje komine

Nakon uspješno dovršenog tehnološkog procesa prirodno potpomognutog i značajno ubrzanog pretvaranja komine maslina u organsko gnojivo, Ponikvari nastavljaju s tim zanimljivim i originalnim projektom. – Istini za volju, zbog svima poznatih razloga ove ćemo godine imati posla s značajno manjim količinama komine u odnosu na lanjsku, kad smo svjedočili iznimno dobroj maslinarskoj godini. Procjenjujemo da će do konca berbe na Treskavac pristići svega 10-tak posto od količina komine koju smo ovdje zbrinuli prošle godine, zaključio je Jurešić.

 

IZVOR | Novi List

FOTOGRAFIJA | jokevanderleij8