UŠTEDI ENERGIJU
February 18, 2022

KRK - Otvorena izložba ''Danuncijada na otoku Krku''

Izložba “Danuncijada na otoku Krku” otvorena je u Decumanusu od 18. veljače, a odnosi se na razdoblje od konca Prvog svjetskog rata pa do 25. travnja 1921. godine Nakon što je prošle godine, u povodu obilježavanja stote godišnjice od prvog uspješnog antifašističkog otpora na hrvatskom području, u gradu Krku bio održan znanstveno-stručni skup »Danuncijada na […]

Izložba “Danuncijada na otoku Krku” otvorena je u Decumanusu od 18. veljače, a odnosi se na razdoblje od konca Prvog svjetskog rata pa do 25. travnja 1921. godine

Nakon što je prošle godine, u povodu obilježavanja stote godišnjice od prvog uspješnog antifašističkog otpora na hrvatskom području, u gradu Krku bio održan znanstveno-stručni skup »Danuncijada na otoku Krku«, neki od znanstvenih materijala prvi put su predstavljeni otočanima.

Dijelovi njihove zanimljive fotodokumentacije nastavili su se izložbeno predstavljati diljem tog kvarnerskog otoka. Izložba »Danuncijada na otoku Krku« obuhvaća 23 velika informativna panoa, kazuje predstavnik Centra za kulturu Grada Krka koji upravlja krčkom galerijom Decumanus. U spomenutom će izložbenom prostoru izložba biti postavljena i javnosti predstavljena između 18. veljače i 3. ožujka, i to svakim radnim danom između 10 i 13 sati - prenosi novilist.hr

.
Talijanska regencija

Izloške koji će u toj prigodi biti dostupni za razgledanje potpisuju dr. sc. Tea Perinčić iz Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka te dr. sc. Tvrtko Božić, nastavnik povijesti u Osnovnoj školi »Fran Krsto Frankopan« u Krku. Uz podršku Centra za kulturu Grada Krka, organizator ove izložbe je Udruga antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, a projektni partner Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka.

Izložbeni materijal dio je arhivske građe pohranjene u Državnom arhivu u Rijeci. Dok su fotografije iz riječkog Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, kao i privatnih zbirki koje su korištene tijekom istraživanja teme obrađene na spomenutom prošlogodišnjem znanstvenom skupu kojim je tematski obrađeno u gradu Rijeci. Na susjednom joj otoku Krku, poprilično turbulentno razdoblje od konca Prvog svjetskog rata pa do 25. travnja 1921. godine.

Navedeni se period, naime, odnosi na zauzimanje grada Rijeke, a kasnije i otoka Krka od strane talijanske okupacijske vojske. Unutar tog razdoblja talijanski pjesnik i nacionalist Gabriele D’Annunzio na čelu svojih legionara i ardita ušao je u grad Rijeku, uspostavio vlast i osnovao Talijansku regenciju Kvarnera koja je obuhvaćala i otok Krk.

.
Strahovlada ardita

Arditska strahovlada na otoku započela je 13. studenoga 1920. godine i potrajala nepuna dva mjeseca. Iako kratkotrajna, arditska je vladavina ondje bila obilježena terorom nad domaćim stanovništvom, pljačkanjem njihove imovine, zastrašivanjima i oružanim napadima na neka krčka mjesta.

U kolektivnoj memoriji stanovnika Baške tako je još uvijek prisutno sjećanje na Krvavi Božić 1920. godine.
Najžešći otpor, podsjetili su sudionici spomenutog znanstvenog skupa, ali i organizatori izložbe koja će biti postavljena u krčkom Decumanusu, arditima su tada pružali stanovnici Punta organiziranom obranom svoga mjesta.

Također, u siječnju 1921. godine sličnim su se oblicima otpora poslužili i Dobrinjci koji su, potpomognuti dobrovoljcima sa susjednog kopna, arditskim okupatorima njihova otoka na koncu zadali i konačan poraz.

__________
Izvor: novilist.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.

Article written by Pokret otoka
Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Subscription
Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram