Poljoprivredna zadruga Otoka Krka pokrenula je projekt Promicanje ponovne upotrebe vune na otoku Krku.

 

Poljoprivredna zadruga osnovana je 2006-e godine s ciljem okupljanja poljoprivrednika otoka Krka te međusobnog pomaganja u područjima djelatnosti kojima se bave njezini zadrugari. trenutno okuplja dvadeset članova, a glavne djelatnosti zadrugara obuhvaćaju ovčarstvo, uzgoj krava i goveda, vinarstvo i maslinarstvo. Zadruga nastoji pomoći svojim članovima u unaprjeđivanju i povećanju njihove proizvodnje, te brendiranju i plasmanu njihovih proizvoda.

Projekt Promicanje ponovne upotrebe vune na otoku Krku, krčka zadruga provodi uz potporu sredstava iz Green kampanje Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sj. Irske u Republici Hrvatskoj.

Cilj projekta je promovirati korisne i kreativne načine potpunog iskorištavanja vune, slabo razgradive sirovine koja inače onečišćuje okoliš, ali predstavlja održivo i potpuno obnovljivo poljoprivredno sredstvo sigurno za ljude, životinje i prirodu. Fokus projekta je na iskoristivosti vune otočkih ovaca koje slobodno pasu krškim travnjacima.

Ovčja vuna predstavlja zapostavljenu sirovinu, ali i ekološki problem, no zapravo se može vrlo lako zbrinuti, odnosno upotrijebiti lokalno. Sirovom, neopranom vunom možemo malčirati gredice i nasade, a možemo je i kompostirati.

Zašto je vuna dobra za tlo, na koje se sve načine i za koju namjenu može primjenjivati u vrtu ili poljoprivrednim sustavima te koji su uvjeti potrebni za njenu brzu i kvalitetnu razgradnju? Više o ovoj temi pogledajte i poslušajte na poveznici.

 

 

__________

Izvor: Poljoprivredna zadruga otoka Krka

Naslovna fotografija: www.pixabay.com