KRK – Portal Gradonačelnik.hr proglasio Krk najboljim malim gradom u Hrvatskoj

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 25.10.2021. - Vrijeme čitanja: 4min

Komparacijom ukupne kvalitete života stanovnika hrvatskih gradova, Krk je nastavio suvereno trijumfirati kao najbolji mali grad

Grad Krk je već treću godinu zaredom proglašen najboljim gradom za život njegovih stanovnika u akciji koju tradicionalno organizira i provodi ineternetski portal Gradonačelnik.hr.

Laskava, prestižna i s pravom zaslužena plaketa hrvatskog malog »naj grada« predstavnicima krčke Gradske uprave, predvođenima u ovoj prigodi predsjednikom Gradskog vijeća Nikšom Franovom, uručena je ovog tjedna na svečanosti upriličenoj u Novom Vinodolskom – piše novilist.hr

 

Nagrada Gradu Krku

Iako su se brojne lokalne jedinice uključene u spomenutu akciju i ovog puta vrednovale i međusobno uspoređivale temeljem mnoštva na egzaktnim pokazateljima utemeljenih parametara. Izbor najboljeg grada za život u kojem je upravo Grad Krk bio (i ostao) najuspješnijim sudionikom te najkonstantnijim laureatom. Ovog je puta od provoditelja akcije označen »kategorijom svih kategorija«, onom koja objedinjuje i povezuje sve njezine »potkategorije«.

U uspoređivanju sveukupne kvalitete života stanovnika pojedinih hrvatskih gradova, Krk je tako nastavio suvereno vladati i trijumfirati kao najbolji mali grad. Rovinj je u kategoriji srednje velikih gradova istu titulu ponio drugi put zaredom, dok je naslov najboljega u kategoriji velikih gradova ove godine, nakon tri godine uvrštavanja u najuži izbor (ali i bez naslova pobjednika), sad napokon odnio Grad Varaždin.

Kako su istaknuli organizatori, Grad Krk nije jedini koji je ove godine uspio obraniti titulu najboljega. U različitim kategorijama, ovoga puta još pošlo za rukom i gradovima Rovinju, Cresu, Labinu, Svetoj Nedjelji i Virovitici.

– Velik je ovo uspjeh Krka, odnosno svih njegovih žitelja – riječi su kojima nam je vijest o iznova osvojenoj nagradi prokomentirao krčki gradonačelnik Darijo Vasilić.

Naglašavajući da to postignuće ni na koji način nije njegova, niti zasluga bilo kojeg segmenta krčke Gradske uprave, naš je sugovornik ustvrdio da je treću godinu zaredom osvojena nagrada ponajprije rezultat rada, truda, zalaganja ali i »svakodnevnih dojmova« svih onih koji na svojim leđima nose krčku svakodnevicu – lokalnih gospodarstvenika i obrtnika, komunalaca, prosvjetara, kulturnjaka i sportaša, odnosno predstavnika brojnih udruga i civilnog društva u cjelini.

– To je, usudio bih se reći, dojam, ocjena, ali i postignuće svih onih bez čijeg djelovanja svakodnevni život u našem malom, ali i lijepom te za život ugodnom gradu zasigurno ne bi bio onakvim kakav jest i kakvim ga već godinama vide, prepoznaju i valoriziraju i neovisni, »vanjski« ocjenjivači – zaključio je Vasilić.

.
Sve kategorije

– Ocijenjena i nagrađena kvaliteta života u kojoj već neko vrijeme uživaju naši sugrađani, spoj je svih kategorija u kojima su vrednovana postignuća hrvatskih gradova, tako i onih malih s brojem stanovnika do 10 tisuća, a kakvih je ujedno i najviše.

Grad Krk dobro je prošao u gotovo svim kategorijama u kojima je njegova svakodnevica promatrana, pa tako i u segmentu »praćenja« i razvijanja gospodarstva, u provođenju socijalnih i demografskih programa, promoviranju smart city i zelenih politika te mnogih drugih.

Krk je u gotovo svim kategorijama, posebice u segmentu gospodarstva, demografije, obrazovanja i socijale, uvršten u krug pet najuspješnijih malih gradova u našoj zemlji.

Bitnim smatram napomenuti da je u parametre koji su Krku treću godinu zaredom donijeli naslov najboljeg maloga grada po kvaliteti života uvršten i onaj temeljen na anketi koju su provoditelji akcije proveli među samim stanovnicima, a koji su u najvećem udjelu također iskazali zadovoljstvo kvalitetom svoga života.

Sve to jasno govori da je iznova osvojeno laskavo priznanje kruna onog što kao lokalna zajednica ovdje složno činimo – rekao je krčki gradonačelnik istaknuvši da ga, baš kao sama nagrada, veseli i konstantnost tako pozitivnih dojmova samih ocjenjivača, ali i njegovih sugrađana.

To potvrđuje da uspjeh Krčana nije tek jednokratni bljesak, već svakodnevica koja traje i koju svi zajedno ovdje kontinuirano živimo – zaključio je Vasilić.

.
Titule i Malom Lošinju i Cresu

Najboljim gradovima za gospodarstvo proglašeni su Mali Lošinj, Sveta Nedjelja i Samobor. Za demografiju i obrazovanje Cres, Labin i Velika Gorica. Virovitica je i ove godine proglašena »šampionom EU fondova«.

Gradom koji je napravio najveći napredak na polju kvalitete života njegovih stanovnika progašeni su pak Križevci.

__________
Izvor: novilist.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.