UŠTEDI ENERGIJU
September 28, 2022

KRK - Predstavljanje programa Europske unije

U Omišlju će se održati dvodnevna radionica i predstavljanje programa Europske unije u Društvenom domu Omišalj

»Desk Kreativne Europe – Kultura« koji djeluje pri Ministarstvu kulture i medija te Nacionalna kontakt točka programa »Građani, jednakost, prava i vrijednosti« pri Uredu za udruge Vlade Republike Hrvatske, u suradnji s Europe Direct Rijeka koji funkcionira pri riječkoj razvojnoj agenciji Porin, zajedničkim snagama organiziraju dvodnevni program predstavljanja programa Unije - prenosi novilist.hr

 

Predstavljanje programa Europske unije

Predstavljanje će se tijekom idućeg četvrtka i petka, 29. i 30. rujna, održati u Društvenom domu Omišalj.

Cilj dvodnevne radionice, doznajemo od njenih organizatora i domaćina, najava je i prezentacija novih programa Europske unije za razdoblje 2021-2027., i to konkretno »Građani, jednakost, prava i vrijednosti« (CERV) te »Kreativna Europa-Kultura« (KE).

Prvospomenutim programom uspostavljen je novi centralizirani program Unije kojim programski i financijski upravlja Europska komisija, a operativno ga provode Glavna uprava za pravosuđe i potrošače (DG JUST) te Agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA) koje surađuju s nacionalnim »kontakt točkama«.

 

CERV Program

Najveći je program u povijesti Europske unije, a namijenjen je promicanju i zaštiti vrijednosti EU-a, i to demokracije, vladavine prava, temeljnih prava, transparentnosti i dobrog upravljanja.

Njegov opći cilj, najavljuju prezentatori koji će spomenute programe u Omišlju idućih dana predstaviti zainteresiranoj javnosti, zaštita je i promocija prava i vrijednosti sadržanih u Ugovorima, Povelji o temeljnim pravima te primjenjivim međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima, a sve kroz pružanje financijske podrške dionicima u promociji tih prava i zajedničkih vrijednosti.

Program pokriva područja dosadašnjih programa:
.

  • Europa za građane (Europe for Citizens),
  • Prava, ravnopravnost i građanstvo (Rights, Equality and Citizenship) i
  • DAPHNE, nastvljaju organizatori tog predstvljanja.

 

Drugi program koji će se tijekom događanja u omišaljskom Društvenom centru odvijati potkraj idućeg tjedna, Kreativna Europa – Kultura, započeo se provoditi 2014. godine kad su dotadašnji samostalni programi Kultura i MEDIA, spojeni u zajednički program pod nazivom Kreativna Europa.

U razdoblju 2021 – 2027. spomenuti se program dijeli na tri svoja »podcjeline«, i to Media, Kultura i onaj međusektorski. Nadovezuje se na nasljeđe koje proizlazi iz prijašnjeg razdoblja kroz nastavak poticanja kulturnih organizacija i institucija u stjecanju šire publike.

Cilj programa bavljenje je trenutnim društvenim pitanjima i pružanje podrške mladim umjetnicima »u nastajanju«.

Potprogram Kultura namijenjen je svim kulturnim i kreativnim sektorima, ističu u svom pozivu na uključenje u spomenuto predstavljanje organizatori prezentacijskog skupa.

 

__________
Izvor: novilist.hr
Naslovna fotografija: Unsplash

 

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram