UŠTEDI ENERGIJU
August 14, 2021

KRK - Prva i najstarija regata "Krčka jedra"

Krčka jedra prva je i najstarija regata tradicijskih plovila na ovom dijelu Jadrana. Održava se uvijek na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza

.

Krčka jedra regata na koju su Krčani s pravom ponosni prvi je put zaplovila još 1998. godine, i to idejom i zaslugom članova Jedriličarskog kluba »Plav« iz Krka. Najstarijeg takvog udruženja na Jadranu, osnovanog još davne 1876. godine.

Regata je s vremenom prerasla u trodnevno događanje, s bogatim sportskim, zabavnim i edukativnim pratećim sadržajima vezanim uz more i pomorstvo otoka Krka. Koje je danas dio interpretacijskih manifestacija organiziranih u okviru programa Interreg V-A Italija – Hrvatska. Njegova je tematika u funkciji realizacije temeljnih ciljeva projekta »Arca Adriatica«. Očuvanje, revitalizacija i turistička valorizacija pomorske baštine.

– Upravo s tim i takvim ciljevima, u zajedničkoj organizaciji članova JK-a Plav, predstavnika Turističke zajednice grada Krka, krčke Gradske uprave i njihovih partnera, Krčka će jedra ove godine doživjeti svoje 24. izdanje. Program manifestacije je i ove godine bogat i sadržajan.  Istovremeno zadovoljava stroge epidemiološke kriterije uvjetovane za organizaciju interpretacijskih manifestacija u okviru prekograničnog Interreg programa V-A Italija-Hrvatska, predstavila nam je najavljujući tu uvijek atraktivnu i zanimljivu ljetnu maniefestaciju Ivana Kovačić, direktorica TZ-a grada Krka.

Tijekom tri dana trajanja ove zanimljive manifestacije posjetitelji će moći pogledati atraktivnu izložbu fotografija maritimnih motiva. Biti će moguće posjetiti eko-etno sajam na Trgu Kamplin. Istražiti bogatu gastronomsku ponudu jela na bazi ribe u krčkim ugostiteljskim objektima.

Edukativni dio programa održavat će se pak u Interpretacijskom centru maritimne baštine otoka Krka. Smještenom u samom srcu krčke starogradske jezgre koji se sastoji od muzeološkog postava brodarstva, brodogradnje i ribarstva na području otoka Krka. Također i s njime povezane radionice nagrađivanog maketara brodova i kolekcionara Željka Skomeršića.

Zabavni program Krčkih jedara ove će se godine održati u vidu promenadnih nastupa članova lokalnih kulturnih udruženja. Nakon prošlogodišnje pauze, tijekom subotnje će se večeri, uoči blagdana Vele Gospe, u gradskoj luci održati atraktivan »Noćni ples barki«. Noćno jedrenje tradicijskih barki uz glazbeno-poetski recital koji će s obale izvoditi vrsni glazbenici – Antun i Petromil Stašić.

Centralno događanje manifestacije, regatno jedrenje tradicijskih barki održat će se, kao i svih godina tijekom proteklih gotovo četvrt stoljeća. Na sam blagdan Vele Gospe, u nedjelju, kad će se iz krčke luke na ogled duž regatnog polja pred gradom zaputiti brojne tradicijske, drvene barke koje tim povodom u Krk pristižu s cijelog sjevernog dijela Jadrana.

Start regate bit će točno u podne, na dvanaesti otkucaj zvona s krčkog zvonika.

 

 

___________
Izvor: novilist.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram