KRK: Retrosepktivna izložba u Baškoj u čast velike umjetnice

Objavio: Đurđa Baljak - 06.07.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Izložba je posvećena svestranoj Bašćanki Pavici Juliji Kaftanić. Ona je svojim radom i djelovanjem ostavila neizbrisiv trag ne samo kao vrsna slikarica, nego i kao iznimna glazbenica.

Photo by iSAW Company on Unsplash

Pavica Julija Kaftanić (1890. – 1977.) bila je glazbenica, pjevačica i glazbena pedagoginja, slikarica te aktivna sudionica hrvatskog ženskog pokreta s početka 20. stoljeća.

Kulturni doprinos sredinama u kojima je živjela i djelovala je neizmjeran, a njime je zadužila ne samo svoje suvremenike već i buduće naraštaje. Premda je najveći dio života provela na Sušaku, najveća ljubav Pavice Julije Kaftanić bila je i ostala njena rodna Baška. Najvažniji trag u kulturnom životu Baške ostavila je otvaranjem Zavičajnog muzeja 1970. godine, za koji je godinama uz pomoć sestrične Dinke Radetić Frančić vrijedno prikupljala etnografsku građu.

Slike izložene na ovoj izložbi predstavljaju samo dio njezine očuvane umjetničke baštine, iznimno vrijedne za kulturni život Baške, Sušaka, Rijeke, ali zapravo i sveukupnu hrvatsku baštinu.

Retrospektivna izložba u Galeriji Zvonimir ostaje otvorena do 31. srpnja 2024. godine.

Može se pogledati od ponedjeljka do petka od 8:00 do 21:00 sati, te subotom od 9:00 do 19:00 sati.

Izvor: J. T. / morski.hr

Naslovna fotografija: by iSAW Company on Unsplash