KRK – Srednja škola peti put obranila status ambasadora Europarlamenta

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 17.11.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

Krčka Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir slijedom nedavno provedene vanjske evaluacije za školsku godinu 2020./2021. peti je put zaredom obnovila svoj status Škole ambasadora Europarlamenta

Učenici se tijekom provedbe ovog programa upoznaju s radom i načinom djelovanja Europske unije, ponajviše Europarlamenta, a mladi su Krčani zbog svog predanog promicanja EU vrijednosti u više navrata imali priliku posjetiti sjedište u Strasbourgu – prenosi Novi list.

– Naše vrijedne učenice i učenici uključeni u taj program stekli su status ambasadora i ambasadorica juniora, predstavila nam je njihova mentorica prof. Gordija Marijan, koja je i sama nositeljica laskave titule ambasadorice seniorke Europskog parlamenta.

.

Program Škola ambasador Europskog parlamenta provodi se od školske godine 2016./2017.

– Osobito smo ponosni na plasman naše škole, točnije naših učenika koji su se, među polaznicima 40-ak škola obuhvaćenih programom poticanja i promicanja vrijednosti demokracije, po bodovima osvojenim u projektnom vrednovanju njihova rada, zajedno s našom partnerskom Gimnazijom Vukovar, našli u samom vrhu evaluiranih srednjoškolskih obrazovnih institucija, istaknula je ponosno prof. Marijan.

Program Škola ambasador Europskog parlamenta, podsjetimo, od školske se godine 2016./2017. provodi u svim državama članicama Europske unije. Europska parlamentarna demokracija, aktivno građanstvo i razumijevanje vlastitih prava i obveza kao državljana Europske unije niti su vodilje programa koji u djelo provode u njega uključene srednje škole, pa tako i ova otočna koja je od prvog dana provedbe tog projekta njegov predan, ali i uspješan sudionik.

.
Jedan od učinaka programa je stvaranje čvrstih veza između hrvatskih srednjih škola i Ureda Europskog parlamenta u našoj zemlji

Primarni zadatak spomenutog programa jest podizanje razine informiranosti mladih o Europskoj uniji, zajedno s izgradnjom svijesti o zajedničkim europskim vrijednostima, ali i pravima koje imaju svi europski građani.

Sve kako bi profesori i učenici postali što suvereniji u svojim ambasadorskim ulogama, objašnjavaju krčki europarlamentarni ambasadori koje su u njihovim dosadašnjim nastojanjima i postignućima poticali i podržavali brojni hrvatski eurozastupnici, među kojima i Ivan Jakovčić, Ruža Tomašić i Željana Zovko, koji su ih posjećivali u njihovoj školi.

.

Prijateljstvo Krčana i Vukovaraca: »Ujedinjeni u različitosti«

Učenici se tijekom provedbe ovog programa, uz pomoć mentora, upoznaju s radom i načinom djelovanja Europske unije, ponajviše Europskog parlamenta, posvećujući pritom posebnu pozornost upoznavanju s odgovornostima zastupnika. Otočni su srednjoškolci, zbog svog predanog rada i zalaganja na promicanju »europskih vrijednosti«, u više navrata dobili priliku posjećivati sjedište Europskog parlamenta u Strasbourgu.

S ponosom ističem da su Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir i Gimnazija Vukovar najuspješnije škole u Republici Hrvatskoj u provedbi programa Škola ambasador Europskog parlamenta, naglasila je Gordija Marijan napomenuvši da učenici dviju škola od prošle školske godine pohađaju zajedničku »EUčionicu«, koju zajedničkim snagama ta krčka profesorica povijesti vodi sa svojom vukovarskom kolegicom Natašom Vinković.

Nit vodilja EUčionice je geslo Europske unije – »Ujedinjeni u različitosti« za koju su sudionici ocijenili da je primjenjiva i na primjeru raznolikosti naše zemlje. Uspostavljena međuškolska suradnja rezultirala je iskrenim prijateljstvom između mladih Vukovaraca i Krčana izgrađenim tijekom provedbe programa koji se, što zbog udaljenosti sudionika, što zbog online nastave, provodio »na daljinu« na platformi Teams u realnom vremenu.

__________
Izvor: novilist.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.