KRK – U tijeku je znanstveno-stručni skup „Pismenost funkcioniranja ekosustava Jadranskog mora“

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 10.09.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

Znanstveno-stručni skup „Pismenost (poznavanje i razumijevanje) funkcioniranja ekosustava Jadranskog mora“ odnosi se na negativne utjecaje na ekosustav Jadrana

Skup se održava se u suradnji s Odjelom za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru u Krku od 9.-11. rujna 2021. godine. Potporu događanju dao je i predsjednik Republike Hrvatske. U sklopu konferencije o negativnim utjecajima na ekosustav Jadrana u subotu 11. rujna postavlja se i izložba LIFE Euroturtles instituta Plavi svijet -prenosi ekovjesnik.hr.

Na krčkoj se rivi  u subotu 11. rujna od 10 do 14 sati može razgledati i izložba o morskim kornjačama „LIFE Euroturtles“, koja se postavlja u suradnji s Institutom Plavi svijet – izvijestili su iz Eko Kvarnera. Jadran je poluzatvoreno i plitko more koje je izrazito osjetljivo na sve intenzivnije utjecaje ljudskih aktivnosti. To se prvenstveno odnosi na turizam, ribarstvo, pomorski promet, marikulturu, eksploataciju ugljikovodika, ali i snažne utjecaje klimatskih promjena.

.
Osnova za aktivnu i učinkovitu zaštitu Jadranskog mora je razumijevanje povezanosti funkcioniranja svih procesa more-kopno

Razumijevanje povezanosti funkcioniranja svih procesa more-kopno, odnosno temeljna znanja o povezanosti Jadrana i Sredozemnog mora kroz cjelovito sagledavanje različitih fizičkih, kemijskih i bioloških procesa, osnova su za aktivnu i učinkovitu zaštitu Jadranskog mora. Stoga je pismenost ili razumijevanje funkcioniranja ekosustava alat u aktivnom provođenju mjera zaštite Jadranskog mora kao prirodnog resursa neophodnog za život. Kao i pomoć u razumijevanju potrebe za održivim razvojem u području hrvatske obale Jadrana. Da bi se doprinijelo aktivnoj zaštiti potrebno je jačati pismenost ili razumijevanje o funkcioniranju ekosustava Jadranskog na svim razinama društvene zajednice, ističe se u najavi konferencije.

S ciljem razmatranja razine pismenosti o oceanima, a time i pismenosti o Jadranskom moru u kontekstu UN-ovog Desetljeća znanosti o oceanima za održivi razvoj (2021.-2030.), organizira se znanstveni-stručni skup „Pismenost (poznavanje i razumijevanje) funkcioniranja ekosustava Jadranskog mora“ na kojem će se razmatrati negativni utjecaji na ekosustav Jadranskog mora – od utjecaja ljudskih djelatnosti do utjecaja klimatskih promjena, te razmotriti stanje pismenosti u školskoj populaciji kao i provođenje plavog gospodarstva na području Republike Hrvatske.

__________
Izvor: ekovijesnik.hr
Naslovna fotografija: Matteo Grassi on Unsplash