KRK – Volonterski projekt “72 sata bez kompromisa”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 13.10.2021. - Vrijeme čitanja: 4min

Nakon lanjskog, na otoku Krku i više no uspješno provedenog premijernog izdanja volonterskog projekta za mlade »72 sata bez kompromisa«, ta se akcija iznova vraća na otok Krk

Kako su predstavili članovi organizacijskog tima – projektni voditelj Robert Brozić, voditeljica tima za organizaciju akcija Sanja Bjelobradić i Lucija Depikolzvane, koja vodi medijski tim, volonterska akcija iza koje organizacijski i logistički stoji Caritas Biskupije Krk ovog će se puta provoditi od 14. do 17. listopada.

.
Čak 83 volontera prošle su godine sudjelovala u akciji

– Prošle smo godine u toj akciji imali priliku susresti i u naše aktivnosti uključiti 83 volontera koji su darovali svoje slobodno vrijeme na čak 19 radnih, ekoloških ili socijalnih akcija, izvijestila nas je Depikolzvane. Napomenuvši da je u toj prigodi za dobrobit zajednice volonterski odrađeno preko 1.300 radnih sati. A to bi, preračunato u dane, bilo čak 55 dana. Zamislite, čak 55 radnih dana mladi od 15 do 35 godina zajedno su uložili volontirajući i čineći nešto lijepo za svoju okolinu, da bi pomogli nekome, nastavila je naša sugovornica najavljujući da je u tijeku zaprimanje prijava mladih volonterki i volontera spremnih na uključivanje u novo, drugo po redu izdanje te plemenite akcije.

 

Slogan “Zagrli srcem”

– Želimo iznova osjetiti val volonterstva i i dobrote koji smo doživjeli prošle godine. Projekt će se održavati sredinom listopada na 20-ak lokacija, odnosno akcija diljem otoka Krka. Sam program započinje u četvrtak svečanom misom u katedrali, koju će predvoditi krčki biskup Ivica Petanjak, a nakon koje volonteri dobivaju majicu projekta i saznanje koja im je volonterska akcija dodijeljena. Zatim, u petak i subotu slijede volonterske akcije diljem otoka, a sve završava svečanom nedjeljnom misom koju će predvoditi krčki župnik Anton Valković. Slogan ovogodišnjeg projekta je »Zagrli srcem«.

Prijaviti se mogu svi mladi od 15 do 35 godina, samostalno ili u grupi do pet članova. Mogu izabrati žele li volontirati samo u petak, samo u subotu, ili tijekom oba dana. Prijave su, nastavlja članica organizacijskog tima te hvalevrijedne akcije, moguće putem web stranice projekta, na kojoj se nalazi obrazac za prijavu. Budući mladi volonteri nakon prijave ne znaju u kojoj će volonterskoj akciji darivati svoj rad i trud, čime beskompromisno daruju svoje vrijeme, znanje i talente za dobrobit zajednice, zaključila je Depikolzvane.

 

Od ranča do vrtića

Lani su “beskompromisne volonterske akcije” održavane diljem otoka, od Njivica pa sve do Krka i Punta. – U Njivicama, na ranču Moj prijatelj, naši su volonteri pomagali pri terapijskom jahanju koje ova udruga provodi, a u dječjem vrtiću u Malinskoj ocrtavali su poligon kojeg i danas djeca obožavaju. U Vrhu smo u školi i vrtiću uređivali okoliš i postavljali šarenu ukrasnu ogradu, a u Puntu, u vrtiću svete Male Terezije, ocrtavali stolove i uređivali igralište.

U Krku je u Domu za starije i nemoćne Mali Kartec uređivan okoliš te su čišćena i slagana ortopedska pomagala, a u dječjem je vrtiću sađena živica. U udruzi Gromača razgovarali smo o borbama kroz koje prolaze ovisnici o alkoholu te na temelju razgovora izradili letak, a u Caritasu čistili okoliš i slagali pakete hrane koji se dijele potrebitim obiteljima na otoku. Mnoštvo akcija odrađeno je i u Centru za rehabilitaciju, u bivšem atomskom skloništu čije prostorije danas koristi Crveni križ, a u Trgovini Krk smo prikupljali hranu za riječku Socijalnu samoposlugu »Kruh sv. Elizabete«.

Za odgovore na sva pitanja koje bi potencijalni sudionici ovog volonterskog projekta mogli imati, organizacijski tim stoji na raspolaganju putem mail-a na: krk@72sata.hr ili Instagram stranice “72 sata bez kompromisa Krk”.

 

 

__________
Izvor: novilist.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.