UŠTEDI ENERGIJU
August 2, 2021

KVARNER - Dodjela sredstava LAG-u za otočne projekte

Predstavnici Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obznanili su svoju odluku o dodjeli sredstava za korisnike izabrane na trećem natječaju za Lokalne akcijske grupe (LAG)

.

Odluka o dodjeli sredstava na natječaju koji je bio namijenjen "razvoju opće društvene infrastrukture u svrhu podizanja kvalitete života stanovnika LAG-ova." Provedbu te mjere na otocima naše županije kroz svoju razvojnu strategiju već neko vrijeme provodi LAG Kvarnerski otoci, a ukupan iznos tom LAG-u sad dodijeljene potpore putem ovog natječaja iznosi 2.364.708 kuna.

 

Bespovratna će sredstva iz fondova EU-a nbiti uložena u realizaciju sveukupno osam odobrenih otočnih projekata od kojih se njih sedam odnosi na krčke lokalne jedinice. Općini Punat su u sklopu spomenute natječajne mjere odobrena čak dva prijavljena projekta: onaj koji se odnosi na ulaganje u dječje igralište u Puntu, kao i drugi, slijedom kojeg će znatnim izdvajanjima biti uređen i opremljen objekt mrtvačnice na groblju sv. Blaž u Puntu.

Ukupna vrijednost odobrenih projekata iznosi nešto više od 410 tisuća kuna, od čega potpora iz fondova EU-a iznosi 328.725 kuna, dok razliku od 82.181 kune sufinancira Općina Punat iz vlastitih izvora.

Projekti

Projekt Dječjeg igrališta, ističu u Općini Punat, podrazumijeva nastavak uređenja i oplemenjivanja javne površine uz postojeći dječji park na lokaciji Pod gušternu. Na budućem dječjem igralištu tako će se, u skladu s odobrenim grafičkim rješenjem, uskoro ugraditi vrtuljak s penjalicom i podni trampolin. Zaštitna podna obloga od lijevane gume i zaštitna ograda igrališta omogućit će djeci predškolske dobi siguran boravak i igru.

Realizacijom projekta »Mrtvačnica na groblju sv. Blaž u Puntu« predviđeno je pak kompletno uređenje prostorija tog komunalnog objekta, kao i reorganizacija polovine prostora unutar kompleksa na tom mjesnom groblju, namijenjenih za organizaciju posljednjih ispraćaja. Postojeće podne kamene ploče zamijenit će se »terazzo« podnom oblogom, a na mjestu lamperije koja se uklanja, izvršit će se spuštanje stropa koji će se opremiti indirektnom rasvjetom. Rekonstrukcijom će biti obuhvaćena i zamjena vanjske stolarije te kupaonske galanterije.

U planu je i rušenje pregradnih zidova te postava novih koji će omogućiti nov, kvalitetniji i funkcionalniji razmještaj prostorija mrtvačnice, uz sanaciju i ličenje zidova. Kako doznajemo od predstavnika puntarske lokalne uprave, u spomenutom je objektu u istom investicijskom ciklusu planirana adaptacija postojećeg sustava elektroinstalacija te instalacija novog dovoda i odvoda vode.

 

Igrališta, trgovi, parkovi

Osim puntarskih projekta, istim će se, sad i formalno odobrenim natječajnim sredstvima sufinancirati i od LAG-a Kvarnerski otoci također podržani projekti »uklopljeni« u Operaciju 7.4.1, a koja podrazumijeva »ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu iz Programa ruralnog razvoja RH 2014. – 2020. godine«.

Iz istog će, gotovo 2,4 milijuna kuna »teškog« razvojnog fonda zatražena sredstva tako još biti usmjerena i u realizaciju projekata: uređenja pješačkog prolaza Kala u Općini Malinska-Dubašnica, izgradnja i opremanja pješačke staze te javne zelene površine park šume Dražica u gradu Krku, gradnje i opremanja dječjeg igrališta Stran u Omišlju, uređenja Trga svetog Ivana u Vrbniku, rekonstrukciju parka Šilo i njegovo transformiranje u zdravstveno-rekreativni park (Općina Dobrinj), ali i izgradnje fitness/street workout parka u gradu Cresu.

 

 

 

__________
Izvor: novilist.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram