Lastovo – Anatomija otoka 2017 “Potraga za javnim”

Objavio: Pokret otoka - 01.09.2017. - Vrijeme čitanja: 4min

“Potraga za javnim” – Lastovo od 16. – 24. rujna 2017.

Anatomija otoka

 

Nakon petogodišnjeg viškog ciklusa (2012. – 2016.), program „Anatomija otoka“
ovoga rujna seli na naš najudaljeniji naseljeni otok – Lastovo.

Program organiziraju udruga Dobre Dobričević s Lastova u suradnji s „Anatomijom otoka – centrom za istraživanje i razvoj“ iz Visa.
Ovogodišnja tema, “Potraga za javnim”, otvara se na mjestu s bogatom
graditeljskom tradicijom i tradicijom kultiviranja prostora. U takvom kontekstu, relativno recentna (pre)privatizacija prostora, kaotična gradnja i eksploatacija prirodnih resursa uzela je maha i istisnula zajedničko. Ljudi nikada nije bilo manje, a šteta nikada veća.

U tom smislu, posljednjih nekoliko godina udruga Dobre Dobričević koristi nekadašnje ljetno kino JNA, organizira koncerte i druga kulturna i zabavna događanja u javnim vrtovima, dvorištu škole, na skverovima… Osim što su događanja uglavnom besplatna i samim time svakome dostupna, odvijaju se na otoku gdje je kulturni život ograničen, a najvažnije, odvijaju se na zapuštenim ili zaboravljenim mjestima koja su u vlasništvu države ili lokalne samouprave. Afirmacijom tih mjesta, ona se vraćaju u svijest stanovnika, podsjećajući tako
na kolektivnu emocionalnu vrijednost.

Ova potraga za javnim još je jedan pritisak u tom pravcu, a nastavak je prošlogodišnjeg projekta „LA Colonia – kulturna baština, nasljeđe Mediterana”.
„Anatomiju otoka 2017. Lastovo” otvorit će načelnik općine, nakon čega slijede
predavanja otvorena za javnost. Na kraju drugog dana, 17. rujna, međunarodna grupa stručnjaka koji sudjeluju u projektu “Smart island communities” imat će diskusiju o navedenoj problematici u specifičnom kontekstu – otočnom.

Diskusiju će moderirati prof. Darko Radović sa sveučilišta Keio, Japan.
„Anatomija” se nastavlja studentskom radionicom u kojoj sudjeluju studenti
arhitekture, krajobrazne arhitekture, antropologije i geografije s više fakulteta te stručnjaci iz različitih disciplina koji nastavljaju djelovanje na poboljšanjima uvjeta razvoja otoka. Projektni  zadatak je svojevrsna studija slučaja – uvala Zaklopatica. Nekad lučica s ribarskim magazinima, od devedesetih se neplanski izgrađuje.

Danas je najnaseljeniji dio i, ironično, „najperspektivniji“!? Cilj radionice je pokušati kompenzirati devastacijski učinak i sezonalnost turističke monokulture te osmisliti urbanistička rješenja koja bi čak i u kratkoročnim, a svakako u dugoročnim projekcijama prvenstveno sanirala, a zatim i kvalitetno kapacitirala i zaštitila taj vrijedan prostor.

Kako je to moguće u situaciji u kojoj se danas Zaklopatica nalazi, pokušat će zajedničkim snagama predložiti mladi (studenti) i iskusniji (mentori – planeri).
Model se može implementirati i na druge slične otočne situacije. Drugim riječima, izgubljenu tradiciju civiliziranog zauzimanja Prirodnog potrebno je oživjeti dijalogom urbanista i zainteresiranih stanovnika – educiranih, informiranih i ohrabrenih.
U znak otočkog prijateljstva i suradnje, zagrebački studenti krajobrazne arhitekture će sa svojim japanskim kolegama odabrati najbolju mikrolokaciju i posaditi nešpulu (Eriobotrya japonica), drvo koje je došlo u mediteranski ekosustav iz Japana, ali se toliko udomaćilo da se njegovo strano porijeklo ni najmanje ne primjećuje.

Predavači su:

Axel Luttenberger, doktor pravnih znanosti i predstojnik Katedre za
društvene znanosti Pomorskog fakulteta u Rijeci s temom pomorskog dobra i morskog prostornog planiranja;

Lidija Runko Luttenberger, docentica Sveučilišta u Rijeci i autorica
više od 80 znanstvenih radova iz područja zaštite okoliša, s temom održivosti otočkih komunalnih usluga;

Dinka Pavelić, arhitektica i urbanistica  koja će predstaviti primjer obnove i
prenamjene zaštićenog mlina za masline na Premudi te raspraviti termine javnog i
komunalnog i

Bojana Genov i Diana Magdić, aktivistice i autorice koje će iznijeti primjere
utjecaja turizma na obalne zajednice i njihovu reakciju na rapidne promjene.

Mariana Bucat, arhitektica  predstavit će graditeljsku tradiciju Lastova.

Filmski program će uz izlaganje Alena Munitića o projektu Kino Mediteran, upotpuniti i projekcija dokumentarca Tonća Gaćine “Turizam!”
Dodatno, predviđena je izložba „Vis i Anatomija otoka – prostor u službi zajednice“,
prikazivanje osam studentskih video radova na temu „Budućnost Visa“ nastalih 2016. te improvizirana izložba crteža i akvarela arhitektice Davisi Boontharm.

Izložba će se upriličiti na Pjevoru, središnjoj Lastovskoj ulici.

Svakodnevna druženja odvijat će se za vrijeme zajedničkih doručaka u konobi „Amfora“ i drugdje.

Posljednjeg dana “Anatomije” studentske grupe predstavit će lastovskoj javnosti
rezultate svojih istraživanja i iznijeti prijedloge. Prezentacija će se održati u „Palacu“, zgradi koju je prošle godine privatni vlasnik poklonio Općini kako bi postala zajednički prostor.

Anatomija otoka 2017. Lastovo
16. – 24. rujna 2017.
Mjesta održavanja: Palac i Vijećnica u Selu (Lastovo)
Kontakt: Mariana Bucat
098 602 370
mariana.bucat@gmail.com

Izvor i foto: Anatomija otoka