UŠTEDI ENERGIJU
April 16, 2023

LASTOVO – Dođite na „Mali festival povijesti“

"Mali festival povijesti" u organizaciji Turističke zajednice Općine Lastovo u svom drugom izdanju održat će se u Kneževu dvoru u Lastovu od 18. do 20. travnja.

 

Izlaganjima Vesne Miović i Relje Seferovića sa Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku te Vedrana Stojanovića iz Centra za humanistiku u Budimpešti kontekstualizirat će se fragmenti osebujne lastovske povijesti, redom iz perspektive stranaca i otočkih prolaznika.

 

Prvi dan saznajte kako se otok branio od kuge

Orijentalistkinja Vesna Milović, čiji se znanstveni rad temelji na istraživanju arhivskih izvora Državnog arhiva u Dubrovniku, prvi dan Festivala otvara temom obrane od kuge u Dubrovačkoj Republici na primjeru Lastova. Tema je obrađena na osnovu analize četiristotinjak pisama koja su lastovski kneževi slali dubrovačkim vlastima u 17. i 18. stoljeću. Osim načina na koji se otok branio od kuge, arhivski spisi pokazuju i kako su Lastovci sudjelovali u izgradnji Lazareta u Dubrovniku.

 

„Lastovo očima stranaca“ – dalek i nepristupačan

Slijedi izlaganje „Lastovo očima stranaca“. Hodočasnici, putopisci i kartografi do kraja 17. stoljeća“ Vedrana Stojanovića koji je probrao manje poznate zapise o Lastovu čiji je zajednički nazivnik sličan suvremenoj percepciji pučinskog otoka: dalek i nepristupačan, izvan uhodanih trgovačkih i putničkih putova. Izrazito zanimljivo bit će njegovo predstavljanje rijetko viđenih izolara, portulana i geografskih karata na kojima je prikazano Lastovo.

 

Pastoralni pohodi nakon velikog potresa 1667.

Festival zaključuje Relja Seferović temom o posjetima dubrovačkih nadbiskupa otoku od potresa 1667. godine do pada Dubrovačke Republike. Pastoralni pohodi nakon Velike trešnje uključivali su i udaljeni otok, prepoznajući njegovu važnost kao granice Republike, ali i metropolije. Iz zapisa sačuvanih u Arhivu dubrovačke nadbiskupije iščitavaju se kroz duhovnu prizmu i sasvim svjetovna pitanja. Tako ćemo iz njih saznati, uz zapažanja o stanju crkava, i o broju stanovnika i otočnom gospodarstvu, a i o specifičnoj ulozi Lastova u cjelokupnom životu Republike.

 

 

Očekuje vas bogat glazbeni program, gastronomska i eno ponuda

Tri dana festivala obogatit će i glazbeni program. Očekuje nas nastupi dua Kamber-Škobelj i lokalne klape Fumari, te gastronomska i eno ponuda. Najstariji dio Kneževa dvora i ovom će prilikom biti fantastična scenografija povijesnim temama. Prilika je da se, do obnove čitavog kompleksa, uživa i u njegovim terasama i vrtovima.

 

 

Reizdanje lastovskog Statuta iz 1310.

Ovakav je program značajan za zajednicu u kojoj se dijelovi Statuta iz 1310. godine ponekad citiraju u kolokvijalnim razgovorima uz kavu. Razlog tome je što se interpretirani mogu primijeniti i u današnje vrijeme. Stoga je izuzetna čast najaviti da Općina Lastovo s Književnim krugom Split priprema njegovo reizdanje. Ono prethodno je odavno rasprodano i rijetka ga je sreća naći i po antikvarijatima.

Posjetiteljima otoka ovakva su visokostručna predavanja način da uhvate nešto od lokalnog identiteta i specifičnosti, bolje razumiju povijesne razloge zbog kojih otok i danas funkcionira na sebi svojstven način, a i jednostavno uživaju u novim informacijama, glazbi i lastovskim delicijama.

 

 

_______________

Autor: dalmacijadanas.hr

Fotografija: Pixabay, Unsplash

 

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. 
Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

NEWSLETTER

Klikom na gumb dajete suglasnost za primanje novosti Pokreta Otoka te se slažete s politikom privatnosti.
magnifiercrossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram