LASTOVO – Dvodnevni astro-program za ljubitelje tamnog neba

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 19.07.2022. - Vrijeme čitanja: 2min

Turistička zajednica Općine Lastovo, Društveni centar Lastovo, Park prirode Lastovsko otočje i Kamp Zaglav priređuju dvodnevni astro-program za ljubitelje tamnog neba

Dvodnevni astro-program za ljubitelje tamnog neba nad otokom organizira se u srijedu 20. i četvrtak 21. srpnja na raznim lokacijama na Lastovu – prenosi morski.hr

Prošle godine oživljen projekt „Lastovo – otok zvijezda“ u ovoj je dodatno obogatio program što je pod zvijezde dovelo nove oduševljene goste. Nekoliko puta tjedno Turistička zajednica Općine Lastovo organizira promatranja teleskopom, praćena kraćim izlaganjima i upoznavanjem s objektima koje vidimo na nebu, ali i s opasnostima od svjetlosnog zagađenja – dovoljno se javiti u ured i dogovoriti termin.

Uz vođenja se priređuju radionice astronomije i astrofotografije za djecu i odrasle, te predavanja namijenjena općoj publici, a interes za sve aspekte proučavanja svemira zaista je velik.

 

Predavanja astronoma Ante Radonića

Ovaj tjedan na Lastovo ponovno dolazi astronom i jedan od najvećih popularizatora znanosti u nas, autor i voditelj emisije Andromeda te omiljeni voditelj zagrebačkog planetarija, Korčulanin Ante Radonić.

U srijedu i četvrtak će od 20 sati u Društvenom centru Lastovo održati dva aktualna predavanja – „Sateliti i praćenje klimatskih promjena“ te „Istraživanje Sunčeva sustava za bolje razumijevanje klimatskih promjena“.

Sateliti imaju danas raznovrsne uloge, važni su nam za praćenje promjena u Zemljinoj atmosferi, na tlu, na moru i na oceanima.

Kako se sateliti lansiraju? Kako lete oko Zemlje? Kakva je sve njihova primjena u našem svakodnevnom životu?

Na sva ćemo ta pitanja odgovore čuti u srijedu, da bismo u četvrtak izašli iz orbite i proučili relaciju između istraživanja drugih nebeskih tijela i boljeg shvaćanja povijesti i razvoj planeta Zemlje kako bismo pouzdanije predvidjeli promjene koje se mogu događati u budućnosti.

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Unsplash