LASTOVO – Otok zvijezda

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 11.06.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

U 2021. godini Turistička zajednica Općine Lastovo potaknula je obnovu projekta „Lastovo – otok zvijezda“

.

Projekt Lastovo – otok zvijezda ima za cilj afirmirati astronomska promatranja na Lastovu te trajno zaštiti jedinstveno nebo nad otokom.

Hrvatski astronomski savez, Astronomsko društvo „Leo Brenner“ i Turistička zajednica Općine Lastovo u nadolazećem tjednu priređuju radionice za djecu i dva javna promatranja zvjezdanog neba.

Lastovo je već prepoznato među profesionalnim i amaterskim ljubiteljima zvijezda kao izvrsna lokacija za promatranje i astrofotografiju, a prizor milijuna zvijezda, potpuno nevidljivih u urbanim sredinama, koje prekrivaju lastovsko noćno nebo, oduzima dah.

Golim okom ili teleskopima – jedan je spreman za svakog znatiželjnika u uredu Turističke zajednice, nemate li svoj – te uz pomoć stručnjaka koji će promatranja obogatiti povremenim izlaganjima, možete bolje upoznati vidljivi Svemir, ali i svoju ulogu u beskrajnom prostranstvu.

U srijedu 16. lipnja od 14:15 na radionici za osnovnoškolce „Naša zvijezda Sunce“ upoznat ćemo Sunce kroz priču i teleskop, a od 21:00 ćemo se na radionici naučiti „Što je to svjetlosno onečišćenje“ i kako ono šteti ljudima, biljnom i životinjskom svijetu, a i astronomiji, te pomoću lasera pokušati prepoznati trenutno vidljiva zviježđa.

U četvrtak 17. lipnja u Lastovu i u petak 18. lipnja na Pasaduru (polazak ispred hotela) od 21:30 organizirana su javna promatranja namijenjena svima, a razgovor će voditi Dorian Božićević iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Sve što vas zanima o lastovskom noćnom nebu, ali i o mogućnostima njegove zaštite te mogućnostima kontinuiranih promatranja u organizaciji ureda Turističke zajednice i razvoju astronomskih aktivnosti na Lastovu, možete pitati i ovom prilikom.

 

 

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.