LASTOVO – Svjetski tjedan svemira

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 15.10.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

Od 4. do 10. listopada na Lastovu se obilježavao Svjetski tjedan svemira u organizaciji Hrvatskog astronomskog saveza u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Lastovo

U sklopu aktivnosti manifestacije “Svjetski tjedan svemira” u Osnovnoj školi Braće Glumac postavljena je izložba PRVE ŽENE U SVEMIRU – prenosi morski.hr. Izložba priča priču o prvim ženama koje su letjele u svemir, obavile prvu svemirsku šetnju izvan letjelice, bile prve zapovjednice Space shuttlea i Međunarodne svemirske postaje.

.
Mala škola astronomije

U prostorima Društvenog centra Lastovo održana je dvodnevna Mala škola astronomije na kojoj je sudjelovalo 15 polaznika od predškolskog uzrasta do učenika 5. razreda osnovne škole. Vodio ju je glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević. Kroz dva dana prošli smo kroz cijeli Sunčev sustav koristeći Bojanku Sunčevog sustava.

Obzirom na loše vremenske prilike, umjesto promatranja teleskopom u sklopu radionice je prikazan film Gubiti mrak (Losing the dark) te je održano kratko predavanje o utjecaju svjetlosnog onečišćenja na noćno nebo, čovjeka, biljni i životinjski svijet.

U petak 8. listopada glavni je tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević gostovao u Osnovnoj školi Braće Glumac u Lastovu i u sklopu nastave iz prirode za 6. razred održao blok sat o Sunčevom sustavu.

 

Službeno pokrenut postupak za proglašenje Međunarodnog parka tamnog neba na otoku Lastovu

U četvrtak 7. listopada u večernjim satima u uredu načelnice Općine Lastovo održan je sastanak o nastavku aktivnosti vezano za proglašenje međunarodnog parka tamnog neba na Lastovu. Službeno pokrenut postupak za proglašenje međunarodnog parka tamnog neba kod Međunarodne organizacije za zaštitu noćnog neba (International Dark Sky Association – IDA).

Sastanak je vodio glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević. Na sastanku su sudjelovali načelnica Općine Lastovo Anita Jančić Lešić, ravnateljica Osnovne škole “Braća Glumac” Vedrana Ortika-Medini, predstavnica Parka prirode Lastovsko otočje Maja Rešić, direktorica Turističke zajednice Općine Lastovo Bruna Rizvanović, djelatnica turističke zajednice Diana Magdic i nastavnica fizike i tehničke kulture u osnovnoj školi Ana Lešić.

U petak 8. listopada u jutarnjim satima glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević se u prostorijama Parka prirode lastovsko otočje sastao s ravnateljem parka prirode Mirom Maričevićem. Bilo je govora o aktivnostima koje će park poduzeti vezano za postupak kandidature Lastova za proglašenje međunarodnog parka tamnog neba.

__________
Izvor: morski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.