Udruga „Val“ u subotu, 18. ožujka u 17:00 sati u prostorijama Sale „Hacienda 1“ u Lastovu održava javnu raspravu za sve sugrađane. Tema rasprave je zaštita osjetljivih skupina u zajednici uključujući starije i nemoćne, te mlade otočane.

 

Javna rasprava održava se u sklopu projekta „Watchdog-otok Lastovo“ s ciljem da se prepoznaju neostvarena prava zajednice i da se pokrene demokratski postupak za njihovo ostvarivanje. Udruga „Val“ će tijekom rasprave podijeliti i rezultate istraživanje koje je provedeno u sklopu projekta.

Cilj je razgovarati o problemima zajednice i zajedničkim snagama naći rješenja.

 

Problemi koji muče otočane najudaljenijeg otoka Hrvatske

Otok Lastovo je prometno najudaljeniji naseljeni otok u Hrvatskoj. Život naše zajednice je označen višestrukom deprivacijom i poražavajućom demografskom slikom. Kumulirane su životne okolnosti zbog kojih je civilno društvo na otoku vrlo krhko.

Socijalno najosjetljivije skupine su stariji i nemoćni, te mladi otočani. Diskrepancija između legitimnih očekivanja organiziranosti društva i stvarnih mogućnosti je enormna. Stariji i nemoćni nemaju odgovarajuću socijalnu i zdravstvenu skrb na otoku.

Mladi sa otoka moraju odlaziti u daleke centre zbog srednjeg i višeg školovanja. Vrijeme dugogodišnjeg školovanja mladih koji studiraju prelazi psihološke granice te se ova skupina ne osjeća više kao dio otočkog društva i organizira svoj život i rad u drugoj sredini. Nedostatak mladog stanovništva koji bi trebali biti nositelji razvoja društva je poražavajuća činjenica. Rezultat je stagnacija zajednice.

 

Udruga „Val“ jedina udruga koja pruža socijalne usluge na otoku Lastovo

 

Udruga „Val“ Lastovo kao jedina udruga koja pruža socijalne usluge na otoku Lastovo i svakodnevno se suočava s nedostacima društvene uređenosti, odlučila je s projektom „Watchdog – otok Lastovo“ zalagati se za ranjive skupine u društvu.

 

Projekt „Watchdog-otok Lastovo“ – zalaganje za ranjive skupine u društvu

 

Cilj projekta je pokrenuti „bottom up“ demokratske procedure kroz stvaranje radne skupine sastavljene od pripadnika starijih i nemoćnih, mladih, članova civilnog društva i volontera na otoku Lastovo. Zajedno će raditi na prepoznavanju neostvarenih legitimnih prava organiziranosti otočnog života i razvoja politika, propisa i praksi koji idu u prilog ujednačavanju prava građana u našoj državi.

Metode rada skupine kroz 12 mjeseci su

  • istraživanje javnog mnijenja
  • javne rasprave
  • istraživanja legislativnog okvira
  • stvaranje preporuka
  • zalaganje u institucijama od lokalnog pa do državnog nivoa.

Vjeruju da je ovaj projekt samo pokretač i da će se nastaviti i u vremenskom razdoblju i nakon projekta.

Promjene koje očekuju su pokretanje međugeneracijskog diskursa u lokalnoj (otok Lastovo) i tematskoj (stariji i nemoćno i mladi) zajednici i participacija u donošenju novih zakonskih okvira i prilagođenih praksi.

Rezultati zalaganja biti će povećani broj, kvaliteta i pristup socijalnim i zdravstvenim uslugama na otoku Lastovo s jedne strane, te prilagođene prakse u vezi organizacije učenika i studenata u dalekim centrima s druge strane.

Aktivnosti provođenja projekta možete naći na web-stranici: val-lastovo.hr ili na Facebook profilu Watchdog – otok Lastovo

Projekt „Watchdog-otok Lastovo“ je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.
The Watchdog-otok Lastovo project benefits from a grant under the Active Citizens Fund from Iceland, Liechtenstein and Norway, through the EEA Grants.

 

 

 

_______________

Autor: Suzana Živković, Pokret otoka

Fotografija: “Watchdog-otok Lastovo” FB page