Lekcije projekata održivih energetskih zajednica

Objavio: Martin Tuđen - 16.04.2024. - Vrijeme čitanja: 2min

Platforma Interreg Europe Policy Learning je 9. travnja organizirala virtualnu raspravu o projektima vezanim za obnovljive izvore energetskih zajednica.

Ova online diskusija nastojala je upoznati sudionike različitih projekata te izgraditi snažniju suradnju između njih. Također, jedan od ciljeva je bio i bolje ih upoznati sa samom platformom.

Iako razgovor nije bio otvoren za vanjske sudionike, rezultati ovog sastanka su od velike važnosti za širu Interreg Europe publiku. Naime, Interreg Europe je program međuregionalne suradnje sufinanciran od strane Europske unije. Stvoren je u cilju poboljšanja kvalitete života smanjenja nejednakosti između europskih građana.

Saznanja o metodologiji

Sudionici projekata predstavili su različite pristupe analize partnerskih regija koje imaju svoje zakonske procedure i zapreke. Predstavljeni projekti još su u ranim fazama, te je jedan od glavnih interesa bio podijeliti saznanja o metodologiji korištenoj za regionalne procjene. Cilj je dakako otkriti prepreke u pojedinim regijama kako bi se u budućnosti mogao povećati broj europskih energetskih zajednica.

Zajednički izazovi

Projekti su također detektirali i zajedničke izazove koji se nastoje riješiti dobrim praksama. Tako su sudionici prezentirali na koji se način suočavaju s postupcima podnošenja zahtjeva i izdavanja dozvola, pravnim okvirima, financijama, poslovnim modelima i pravnim oblicima.

Isto tako, usredotočeni su na pitanje participacije građana te kako ih uključiti u projekte. Također, žele utvrditi na koji način energetske zajednice mogu pomoći u ublažavanju energetskog siromaštva.

Projekti su uvidjeli važnost surađivanja kroz različite komunikacijske kanale. Shodno tome, podržavat će se na društvenim mrežama, ali i međusobno će sudjelovati u nadolazećim događajima.

Nadolazeće radionice i događaji

Policy Learning platforma će organizirati radionicu pred kraj 2024. sa Citizen Energy forumom koji je pod pokroviteljstvom Europske komisije. Naslov radionice je “Building Citizen Acceptance and Engagement in Energy Communities”, a bavit će se temama poput uključivanja građana i poslovnih modela koji participaciju čine financijski zanimljivom.

Platforma će krajem 2025. organizirati niz webinara o energetskim zajednicama.

_____________________________________

Izvor: Interregeurope.eu

Naslovna fotografija: Image by Hans from Pixabay