LOKRUM – Odobrena sredstva za prvi korak obnove interpretacijsko edukativnog centra

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 28.11.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

Javnoj ustanovi Rezervat Lokrum odobrena su sredstva, za izradu projektne dokumentacije u svrhu obnove i uspostave Interpretacijsko edukativnog i istraživačkog centra Lokrum

Kako prenosi Grad Dubrovnik, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrio je sredstva za Interpretacijsko-edukativni centar, u sklopu Benediktinskog samostana i Maksimilijanovog ljetnikovca.

Ukupni troškovi provedbe projekta, odnosno izrade programsko-idejnog rješenja, idejnog i glavnog projekta iznose 1.234.200,00 kuna bez PDV-a. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira aktivnost u iznosu od 634.400,00 kuna – prenosi jadranski.hr

.
Održivo korištenje prirodne i kulturne baštine kroz edukaciju i informirnje posjetitelja

Dokumentacija se izrađuje kako bi se projekt obnove cjelokupnog kompleksa prijavio za financiranje iz fondova Europske unije, a čiji će krajnji cilj biti uspostava Interpretacijsko-edukativnog i istraživačkog centra, što će doprijeti održivom korištenju prirodne i kulturne baštine kroz edukaciju i informiranje posjetitelja.

Sredstva su odobrena u sklopu Javnog poziva za neposredno financiranje izrade projektne dokumentacije za obnovu postojeće posjetiteljske i planinarske infrastrukture u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže.

.

Otok Lokrum zaštićen je u kategoriji posebnog rezervata šumske vegetacije i područje je ekološke mreže Natura 2000

Sastavni je dio povijesne jezgre grada Dubrovnika s gradskim zidinama te je uvršten na UNESCO-ov Popis svjetske kulturne baštine. Samostanski kompleks danas se djelomično koristi u jugoistočnom dijelu gdje su postavljene tri izložbe za posjetitelje.

__________
Izvor: jadranski.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.