LOŠINJ – Kvarnerski otok među top 100 održivih destinacija svijeta

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 10.10.2022. - Vrijeme čitanja: 4min

I ove je godine Mali Lošinj uvršten u društvo top 100 održivih destinacija u svijetu koji svojim posjetiteljima nudi održivu priču

Lošinj sudjeluje u natjecanju “100 najboljih održivih destinacija“ od 2016. godine, a osim vidljivih segmenata, u ocjenu se ubraja i u kojoj mjeri su u relevantnim politikama i planovima zastupljena i uvažena načela održivog razvoja – prenosi green.hr

Vodeći stručnjaci za održivost u državnim, poslovnim i akademskim krugovima, njih više od 250 iz 43 zemalja diljem svijeta, okupili su se u Ateni povodom osmog izdanja međunarodne konferencije Svjetskih dana zelenih destinacija (Global Green destinations days).

 

Lošinj – održiva destinacija

Svoje je mjesto i ove godine na popisu održivih destinacija osigurao Lošinj. Lošinj sudjeluje u natjecanju “100 najboljih održivih destinacija“ od 2016. godine. Ovo ‘srebrno’ Green Destinations silver status priznanje značajan je iskorak u nastojanjima da se postigne, dokaže te nezavisnom provjerom i potvrdi potpuna usklađenost te time omogući dodjela certifikata za uspješno održivo upravljanje u skladu s međunarodnim standardima definiranima od strane Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC).

 

Green Destinations Award

“Green Destinations Award“ je program certifikacije turističkih destinacija na temelju ocjene usklađenosti s kriterijima u vezi očuvanja okoliša, društvene i gospodarske situacije te kulturnih aspekata, a s ciljem promicanja održivih turističkih destinacija na međunarodnoj razini. U

procesu certificiranja destinacije proveden je desk audit nakon kojeg je ukupni rezultat generiran iz dobivenih ocjena u područjima; Upravljanje destinacijom, Priroda i krajolik, Okoliš i klima, Kultura i tradicija, Kvaliteta života, Poslovanje i Komunikacija, a najveća ocjena pripala je području Kulture i tradicije. Audit je proveden u dvije faze; razmatranje sve priložene dokumentacije (provedeni projekti, ankete, analize, ugovori, statistike, promidžbeni materijali koji dokazuju održivo poslovanje i sl.), dok su u drugoj fazi detaljno objašnjene sve aktivnosti koje destinacija poduzima vezano za određeno promatrano područje.

Uz priznanje, svaka destinacija dobiva i preporuke za poboljšanje u budućnosti. Tako se primjerice savjetuje više pažnje usmjeriti u procjenu utjecaja turizma i industrijske radionice, obuke te aktivnosti podizanja svijesti.

 

TOP 100 zelenih destinacija svijeta

Također, svoje mjesto među TOP 100 zelenih destinacija svijeta, Lošinj uz dobre rezultate mjerenja ima i priču o održivom i odgovornom turizmu. Riječ je o projektu Via Apsyrtides – sustavu pješačkih obilaznica koje povezuju i prezentiraju prirodne i kulturne atrakcije otočja, u čijem je središtu transverzalna staza dužine 150 kilometara koja se proteže od najsjevernije točke otoka Cresa do najjužnije točke otoka Ilovika.

“Ovim priznanjem uvažavaju se napori koje destinacija ulaže kako bi i u budućnosti održala svoju “privlačnost” i održivost u turističkom smislu. U procjeni se ne uzimaju u obzir samo vidljivi aspekti, kao što su prirodna baština, već se razmatra i u kojoj mjeri su u relevantnim politikama i planovima zastupljena i uvažena načela održivog razvoja. Lošinj uistinu plovi u smjeru održivosti te nam je izuzetno drago što se i ove godine našao na popisu održivih destinacija. Uz višegodišnje mjerenje i uspoređivanje dobivenih podataka detektiramo snage, slabosti te prijetnje i prilike, a sve u cilju kreiranja i održavanja strategije održivosti destinacije. Sve to ne bi bilo moguće bez suradnje sa stanovnicima i posjetiteljima. Zajedno dolazimo do rješenja kako razvijati, ali u isto vrijeme i čuvati kvalitetu destinacije”, izjavio je direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibor Cvitković.

Ova vodeća globalna konferencija posvećena održivom upravljanju destinacijama 2019. godine održala se i u Malom Lošinju kada se osim 30 prezentacija i panel rasprava s više od 60 vodećih stručnjaka svijeta na temu „Zelena rješenja za turističke destinacije“, predstavile Top 100 održive destinacije svijeta za 2019. godinu.

Na „održivoj“ konferenciji u sklopu koje je organiziran niz radionica, izleta, sjednica te panel rasprava, okupili su se tako najbolji u aspektu održivosti, a sudionici konferencije upoznali su otok Lošinj te uživali u svom slobodnom vremenu isprobavajući brojne aktivnosti koje otok vitalnosti nudi.

 

__________
Izvor: green.hr
Naslovna fotografija: Pixabay