LOŠINJ – Knjiga “Prvih pedeset godina lošinjskog turizma”

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 09.08.2021. - Vrijeme čitanja: 2min

Bogata podacima, a nadasve vizualno atraktivna knjiga »Prvih pedeset godina lošinjskog turizma« na kojoj su radili Rita Cramer Giovannini i Franko Neretich

.

U knjizi “Prvih pedeset godina lošinjskog turizma” stvaralačke snage su udružili Rita Cramer Giovannini, koja je priredila većinu teksta knjige i Franko Neretich, koji je probrao zanimljive fotografije iz svoje bogate zbirke starih slika Lošinja i susjednih manjih otoka.

Cramer Giovannini je Talijanka koja se s Lošinjem povezala udajom za muža porijeklom s Lošinja. Dok je Neretich iseljenik rođen na otoku, a desetljećima već živi u New Yorku.

Uz (su)autoricu, na predstavljanju knjige održanom u Kinu Vladimira Nazora u Malom Lošinju, govorili su i plodni autor knjiga o otočnoj povijesti dr. Julijano Sokolić, koji je obavio korekturu teksta i priredio uvodni tekst. Također i Giovanna Jerolimić Toić, mlada profesorica i također istraživačica lošinjske povijesti, koja je napravila prijevod s talijanskog izvornika na hrvatski jezik.

Knjiga je na preko tristo stranica objavljena u nakladi Zajednice Talijana Malog Lošinja. Sadržajem se tiče završnih dekada XIX. i prvih dekada XX. stoljeća, kada je zahvaljujući prirodnim (klimatskim) uvjetima. Znalačkom pristupu pošumljavanju otoka te gradnjom turističkih i infrastrukturnih objekata u vrijeme austrijske uprave Lošinj prvi put postao turistička meka. Čime su udareni temelji novom turističkom razvoju šezdesetih i sedamdesetih godina XX. stoljeća, s kasnijim vrhuncima.

Program predstavljanja knjige bio je obogaćen glazbenim nastavkom – na klaviru je nastupio gost iz Italije, glazbenik i skladatelj Roberto Franca.

 

 

___________
Izvor: novilist.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.