LOŠINJ – Suze Sv. Lovre

Objavio: mirna.dalic@islandmovement.eu - 12.08.2021. - Vrijeme čitanja: 3min

Riječki Astronomski centar na Sv. Križu, lošinjska plaža Radimutak i kaubojsko selo Roswell nude organizirano praćenje fenomena suze sv. Lovre

.

Astronomi i svi ostali zaljubljenici u nebeske pojave jako vole sredinu kolovoza zbog spomendana svetog Lovre koji se svakog ljeta obilježava 10. kolovoza. Taj je dan izravna poveznica s jednom od najspektakularnijih pojava na nebu. Riječ je, naravno, o aktivnosti meteorskog roja imena Perzeidi, popularno nazvanim »suze svetog Lovre«, koja se događa upravo u danima uoči njegovog spomendana.

Idealni uvjeti

Po prognozama, maksimum ovog svojevrsnog nebeskog »showa«, dogodit će se u noći s 11. na 12. kolovoza. Prosječna aktivnost ove će godine biti od 80 do 100 meteora u jednom satu. Nasreću svih ljubitelja ovog nebeskog fenomena, prisutnost mladog Mjeseca neće smanjivati vidljivost te nebeske pojave. Astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tom prigodom organiziraju razne astronomske aktivnosti na otvorenom.

U danima, točnije noćima koje slijede brojna astronomska društva će po cijeloj Hrvatskoj organizirati druženja uz edukaciju te promatranje meteora golim okom, a pri ruci će uvijek biti i poneki teleskop kroz koji će se moći vidjeti Saturn i Jupiter. U Primorsko-goranskoj županiji će se druženja održati na čak tri lokacije.

U organizaciji Akademskog astronomskog društva Rijeka danas će se, u prostoriji Društva, na Svetom Križu, održati četverosatno druženje koje će objediniti razne astronomske aktivnosti. S početkom u 20 sati organizatori su pripremili bogat program. Predavanja, projekcije, vođenje po zvjezdanom nebu i promatranje teleskopima trajat će sve do ponoći. Onima kojima današnje predavanje neće biti dosta, sutra mogu na otok Lošinj ili sjevernije, put Fužina.

U Fužinama se, također u organizaciji Akademskog astronomskog društva Rijeka u kaubojskom selu Roswell, u petak navečer održava isto predavanje. Fužinsko predavanje počet će u 19 sati. U petak navečer prilika za praćenje te nebeske pojave pružit će se i Lošinjanima. Na plaži Ridimutak u Nerezinama promatranje teleskopom počet će u 21 sat, a lošinjski domaćin bit će Astronomsko društvo »Leo Brenner.«

Nije zgoreg znati

Upute svima onima koji će »suze svetog Lovre« gledati s nekog drugog mjesta: za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema, dovoljna je svega jedna dekica, ležaljka ili prostirka da se možete ugodno poleći dok gledamo prema nebu. Potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi nam se oči prilagodile noćnim uvjetima te se udaljiti na neki otvoreni prostor sa što manje ulične rasvjete ili kakvog drugog svjetlosnog onečišćenja. Dakle, što? Tko god poželi vidjeti »padalice«, a pritom po starom dobrom običaju, izredati čitav niz želja i nadanja, treba samo ostati budan, širom otvoriti oči, pogled uperiti ka nebu i širom otvorenih očiju sanjati.

 

 

__________
Izvor: novilist.hr
Naslovna fotografija: Pixabay.