Luka Polačište kao najveći projekt u modernoj povijesti Korčule

Objavio: Pokret Otoka - 03.08.2023. - Vrijeme čitanja: 2min

Na Korčuli je u tijeku realizacija najvećeg infrastrukturnog projekta u povijesti otoka. Gradi se nova luka – Polačište – vrijedna više od 25 milijuna eura, koja bi trebala riješiti dio prometnih problema na Korčuli.

Izvor: ŽLU Korčula / morski.hr

Nakon otvorenja Pelješkog mosta, osobito sad, u srcu turističke sezone, ovo je velik prometni pritisak na Pelješac, a samim time i na Korčulu. Naime, vozila koja dolaze na trajekt i koja silaze s trajekta teško se mimoilaze uskim uličicama u Orebiću, a i sami su trajekti puni. Zato je nova luka Polačište jedan od najiščekivanijih projekata u Korčuli. Dio tog projekta su i uređenje luke u Perni, kao i obilaznice kojom bi se rasteretio Orebić, a radovi na tim projektima trebali bi, prema najavama, početi na jesen.

U isto vrijeme, na drugoj strani otoka, u Veloj Luci, najavljeno je za nekoliko mjeseci otvaranje nove luke. Radovi su dovršeni, u tijeku je završno uređivanje. Glavna luka za prihvat putnika ipak će biti u Poletištu. Bit će riječ o bržoj i efikasnijoj trajektnoj liniji, plovidba će trajati samo sedam minuta. Može se reći da će djelovati poput svojevrsnog mosta. Dovršetak radova nove luke najavljen je za listopad iduće godine, javlja HRT.

– Izgradnjom nove luke, sigurni smo, da će sve gužve koje su se događale u neplaniranim trenucima, luka biti spremna prihvatiti, kao i sve kapacitete vozila – govori Ante Tvrdeić, ravnatelj Županijske lučke uprave Korčula.

Izvor: morski.hr

– Brojni će problemi ostati iza nas. Pretpostavka tome je izgradnja nove luke, izgradnja pristupne ceste do državne ceste na Korčuli, ali i izgradnja Perne i obilaznice Orebića, ističe Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Izvor: morski.hr

Izvor: D.G. / morski.hr